Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit (Ordinul ASPAAS nr. 89/2018)

27 aug. 2018
Vizualizari: 1043

 

Actul publicat în MonitorSumar
Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit, aprobate prin ASPAAS nr. 89/2018 (M. Of. nr. 733 din 24 august 2018)Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Criteriile de bună reputație”)
Cap. III („Compromiterea serioasă a bunei reputații”)
Cap. IV („Dispoziții tranzitorii și finale”)
Anexa la Norme („Declarația privind respectarea criteriilor de bună reputație”)

 

În M. Of. nr. 733 din 24 august 2018 s-a publicat Ordinul Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) nr. 89/2018 prin care au fost aprobate Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit.

Respectivele norme sunt însoțite de anexa care cuprinde modelul Declarației privind respectarea criteriilor de bună reputație.

Cap. I („Dispoziții generale”);
Cap. II („Criteriile de bună reputație”);
Cap. III („Compromiterea serioasă a bunei reputații”);
Cap. IV („Dispoziții tranzitorii și finale”);
Anexa la Norme („Declarația privind respectarea criteriilor de bună reputație”).

Vă prezentăm, în continuare, o parte din dispozițiile cuprinse în Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit:

Art. 1 alin. (1) prevede: „Prezentele norme reglementează buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit și stabilesc criteriile privind buna reputație”.

Potrivit art. 2, respectivele norme se aplică: persoanelor fizice care solicită înscrierea la stagiul în activitatea de audit financiar, stagiarilor în activitatea de audit financiar, auditorilor financiari, inclusiv partenerilor-cheie de audit și auditorilor financiari care efectuează audit în numele unei firme de audit și firmelor de audit.

Potrivit art. 3, buna reputație reprezintă o condiție pentru accesul la stagiul în activitatea de audit financiar, pentru desfășurarea efectivă a stagiului, precum și pentru dobândirea și menținerea autorizării ca auditor financiar sau a autorizării ca firmă de audit, după caz.

De asemenea, condiția de bună reputație trebuie îndeplinită de următoarele persoane fizice sau juridice, după caz: persoanele fizice care solicită înscrierea la testul de verificare a cunoștințelor pentru accesul la efectuarea stagiului în activitatea de audit financiar, persoanele fizice care se află în perioada de stagiu în activitatea de audit financiar sau au finalizat stagiul și solicită înscrierea la examenul de competență profesională în vederea dobândirii calității de auditor financiar, după caz, persoanele juridice care solicită autorizarea ca firmă de audit, auditorii financiari, pe perioada deținerii acestei calități, firmele de audit, pe perioada autorizării/existenței și membrii organului administrativ sau de conducere al firmei de audit care sunt auditori financiari.

Conform art. 4, buna reputație are în vedere un comportament adecvat, cu respectarea cerințelor Codului etic emis de Federația Internațională a Contabililor (IFAC) și adoptat de Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS).

Astfel, buna reputație a persoanei fizice și a firmei de audit se analizează prin raportare la îndeplinirea următoarelor criterii:

a) persoana fizică sau firma de audit nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție;

b) față de persoana fizică nu a fost luată o măsură preventivă privativă sau restrictivă de libertate în cadrul unui proces penal, în cazul în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni cu intenție;

c) persoanei fizice nu i-a fost aplicată pedeapsa complementară și/sau pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării activității de audit financiar;

d) persoanei fizice nu i-a fost aplicată măsura de siguranță prin care i s-a interzis exercitarea profesiei de auditor financiar;

e) persoana fizică sau firma de audit nu a fost sancționată disciplinar sau administrativ de către alte autorități, instituții sau organisme române ori străine din domeniul financiar-contabil, pentru aspecte de natură profesională;

f) persoanei fizice sau firmei de audit nu i-au fost aplicate restricții pentru a desfășura activități în domeniul financiar- contabil de către autorități, instituții sau organisme române sau străine din domeniul financiar-contabil”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Conform art. 7, buna reputație este serios compromisă în cazul în care o persoană fizică sau o firmă de audit nu îndeplinește oricare dintre criteriile prevăzute la art. 4 alin. (2), situație care va conduce la:  respingerea cererii persoanei fizice de înscriere la testul de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, pierderea dreptului persoanei fizice de a efectua/continua stagiul în activitatea de audit financiar și, dacă este cazul, respingerea cererii de înscriere la examenul de competență profesională, retragerea autorizării auditorului financiar sau firmei de audit, după caz.

Conform art. 9, ASPAAS recunoaște declarațiile pe propria răspundere privind respectarea criteriilor de bună reputație depuse de către auditorii financiari și firmele de audit în anul 2018 la CAFR.

Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit (Ordinul ASPAAS nr. 89/2018) was last modified: august 27th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.