Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL – modificări (H.G. nr. 1174/2021)

2 nov. 2021
Vizualizari: 1438

Actul modificat

Actul modificatorSumar
H.G. nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe

 

(M. Of. nr. 626 din 4 octombrie 2001)

H.G. nr. 1174/2021 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe

(M. Of. nr. 1043 din 1 noiembrie 2021)

– modifică: art. 3, art. 15 alin. (23), (24^2), (25), art. 17 alin. (3), art. 19^2 alin. (4), art. 32, anexele 3, 11, 16;

 

– introduce: anexa nr. 23;

 

– abrogă: art. 19^2 alin. (3), art. 19^2 alin. (4^1), (5), (5^1).

În M. Of. nr. 1043 din 1 noiembrie 2021 s-a publicat.H.G. nr. 1174/2021 privind modificarea și completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

Redăm, în continuare, cele mai importante modificări aduse respectivei hotărâri.

Art. 3

Vechea reglementare

„(1) Tinerii, în sensul prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe, destinate închirierii, și care pot primi repartiție pentru locuință în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste.

(2) Tinerii specialiști din învățământ sau sănătate, în sensul prevederilor art. 8 alin. (1^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe, destinate închirierii, și care pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuințele, inclusiv medicii rezidenți, și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza unității administrativ-teritoriale respective.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru medicii rezidenți, medicii specialiști și pentru cadrele didactice calificate se pot depune cereri pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe și după împlinirea vârstei de 35 de ani.

(4) În sensul prezentelor norme metodologice, medicii rezidenți sunt cei care au obținut, ca urmare a concursului pe locuri, confirmarea în rezidențiat sau care ocupă prin concurs posturile pentru care se organizează rezidențiat pe posturi, iar medicii specialiști sunt cei care dețin diploma, certificatul de medic specialist, sau un alt titlu care atestă formarea de bază de medic și, respectiv, de medic specialist.

(5) În sensul prezentelor norme metodologice, cadrele didactice calificate din învățământ sunt cele care dețin una dintre funcțiile didactice prevăzute la art. 247 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Tinerii, în sensul prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe, destinate închirierii, și care pot primi repartiție pentru locuință în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste.

(2) Specialiștii din învățământ sau sănătate, în sensul prevederilor art. 8 alin. (11) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt persoane majore care, indiferent de vârstă, pot depune cerere pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele Agenției Naționale pentru Locuințe, destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din sănătate și/sau învățământ, dacă sunt angajați ai unităților din domeniile respective aflate pe raza unității administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuințele, și care nu dețin o locuință în proprietate pe raza unității administrativ-teritoriale respective”.

 

Art 17 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) Solicitările prevăzute la alin. (1) și (2) sunt centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Locuințe, ținându-se cont de angajamentele asumate în dezvoltarea Programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii”.

 

Noua reglementare

La articolul 17, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Inventarele prevăzute la alin. (1) și (2) sunt însoțite de o notă justificativă pentru fundamentarea realizării investițiilor, prin care se vor stabili necesitatea și oportunitatea realizării construcțiilor de locuințe, și sunt centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Locuințe, care constituie o bază de date în acest sens, ținându-se cont de angajamentele asumate în dezvoltarea Programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii”.

 

Art. 19^2 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) În sensul prezentelor norme metodologice, valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condițiile legii, în cursul anului anterior de către Agenția Națională pentru Locuințe cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor de construire a acestor locuințe. În cazul în care, în cursul anului anterior, Agenția Națională pentru Locuințe nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire se utilizează ca an de calcul ultimul an în care s-au încheiat cel puțin două contracte de antrepriză”.

Noua reglementare

La articolul 192, alineatul (3) se abrogă.

 

Art. 32

Vechea reglementare

„Anexele nr. 1-21 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice”.

Noua reglementare

Articolul 32 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Anexele nr. 1-23 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice”.

 

Art. II din H.G. nr. 1174/2021

„Lista de priorități prevăzută la art. 15 alin. (1) din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se actualizează dacă în anul 2021 urmează să se finalizeze și să se repartizeze locuințe noi pentru tineri, destinate închirierii. Pentru refacerea listei de priorități se iau în considerare cererile depuse până la sfârșitul lunii anterioare aprobării acesteia”.

Art. III din H.G. nr. 1174/2021

„Hotărârea Guvernului nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”.

Mai departe, precizăm că anexa nr. 1 (anexa nr. 3 la normele metodologice), care face parte integrantă din prezenta hotărâre, conține Programul de derulare a investițiilor privind construcțiile de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, iar anexa nr. 2 (anexa nr. 11 la Norme) Criteriile-cadru pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în repartizarea locuințelor pentru tineri, destinate închirierii.

În final, menționăm că anexa nr. 3 (anexa nr. 16 la norme) cuprinde Exemplu de calcul al chiriei, iar anexa nr. 4 (anexa nr. 23 la Norme) Exemplul de calcul al valorii de vânzare.

Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înființarea ANL – modificări (H.G. nr. 1174/2021) was last modified: noiembrie 2nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.