Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017)

24 nov. 2017
Vizualizari: 7081
Art. 20 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 20 dispune faptul că în situația în care, după efectuarea examinării medicale, un candidat este declarat inapt sau nu se prezintă pentru semnarea angajamentului în cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 270/2015 ori, după caz, a contractului în cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 270/2015, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe locul următor în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, dispozițiile art. 19 aplicându-se în mod corespunzător.

Art. 21 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 21 stabilește faptul că persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 270/2015, declarate „admis” la selecție și „apt” în urma examinării medicale, semnează un angajament în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (5) din Legea nr. 270/2015. Modelul angajamentului este prevăzut în anexa nr. 5.

Secțiunea a 4-a („Formarea rezerviștilor voluntari”)

Art. 22 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 22 se prevede faptul că formarea rezerviștilor voluntari cuprinde formarea profesională inițială și formarea profesională continuă și se realizează prin cursul de instruire inițială, precum și prin concentrări pentru instruire.

Art. 23 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Conform art. 23, cursul de instruire inițială are drept scop formarea inițială a rezerviștilor voluntari și reprezintă procesul de instruire instituționalizată a candidaților care nu au îndeplinit serviciul militar activ, respectiv nu au fost încadrați în funcții de polițist, în vederea dobândirii, în context formal, a competențelor de bază necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor.

Instituțiile de formare profesională, modul de realizare a formării inițiale, precum și durata acesteia se stabilesc prin dispoziție comună a secretarilor de stat și a secretarului general.

Art. 24 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 24 dispune faptul că pe timpul cursului de formare inițială, personalul participant are statutul de cursant și beneficiază de drepturile prevăzute la art. 15 alin. (2) din Legea nr. 270/2015.

La finalizarea cursului de formare, absolventului i se eliberează un certificat de absolvire aferent categoriei de rezerviști voluntari pentru care s-a instruit, după caz.

Art. 25 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 25 prevede că formarea continuă se desfășoară pe timpul îndeplinirii serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar, în unitatea în care este încadrat, pe durata a 15 zile calendaristice, anual.

Prin excepție de la alin. (1), formarea profesională continuă a rezerviștilor voluntari prevăzuți la art. 20 alin. (1) din Legea nr. 270/2015 se realizează în context nonformal potrivit nevoilor de formare identificate de unitatea unde este încadrat.

Modul de executare a concentrărilor pentru instruire, respectiv planificarea, organizarea, desfășurarea și evaluarea instruirii rezerviștilor voluntari, pe timpul concentrărilor pentru instruire, se stabilesc prin dispoziție comună a secretarilor de stat și a secretarului general.

Cap. III („Serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar”)

Secțiunea 1 („Raporturile de serviciu dintre rezerviștii voluntari și Ministerul Afacerilor Interne”)

Art. 26 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 26 prevede că raporturile de serviciu ale rezerviștilor voluntari se nasc odată cu semnarea contractului prevăzut la art. 1 alin. (1) și numirea în funcție prin act administrativ emis potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

Contractul se încheie cu Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat de șeful unității militare în al cărei stat de organizare se regăsește postul prevăzut a fi încadrat cu rezervist voluntar.

Luarea în evidență a rezervistului voluntar se comunică de către structura cu atribuții de mobilizare centrului militar județean/de sector al municipiului București în a cărui rază de competență își are domiciliul rezervistul.

Art. 27 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 27 se stabilește faptul că pe durata derulării contractului, rezerviștii voluntari îndeplinesc serviciul militar în rezervă, în forma prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

Limita de vârstă până la care rezerviștii voluntari pot îndeplini serviciul militar în această calitate este cea prevăzută de lege pentru menținerea rezerviștilor în clasa a III-a de evidență, corespunzătoare categoriei din care fac parte.

Art. 28 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 28 dispune că în situația detașării sau trimiterii în misiune, în condițiile legii, contractul se modifică prin act adițional, încheiat în aceleași condiții.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Raporturile de serviciu ale rezerviștilor voluntari pot fi modificate numai în cadrul categoriei de rezerviști voluntari din care fac parte.

Art. 29 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 29 prevede că rezerviștii voluntari pot fi detașați în alte unități militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în următoarele situații:

a) pentru exercitarea atribuțiilor unei alte funcții;
b) pentru desfășurarea unor activități în interesul unității militare în care este încadrat.

Art. 30 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 30 dispune că rezerviștii voluntari participă la întreaga gamă de misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în condițiile art. 21 din Legea nr. 270/2015, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

Rezerviștii voluntari selecționați potrivit prevederilor alin. (1) participă la programul de pregătire pentru misiune, în aceleași condiții ca și personalul militar în activitate.

Art. 31 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Potrivit art. 31, în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (3) din Legea nr. 270/2015, contractele rezerviștilor voluntari se suspendă de drept în baza ordinului de concentrare sau de mobilizare, după caz, începând cu data înscrisă în acestea.

La încetarea situațiilor prevăzute la alin. (1), derularea contractului în calitate de rezervist voluntar se reia începând cu data înscrisă în ordinul de demobilizare sau de desconcentrare, după caz, iar termenul de expirare al acestuia se stabilește proporțional cu perioada rămasă neexecutată la data suspendării.

Suspendarea contractelor se realizează prin act administrativ individual emis potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

Secțiunea a 2-a („Îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar”)

Art. 32 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 32 prevede că rezerviștii voluntari pot fi concentrați sau mobilizați, după caz, pentru:

a) participarea la instruire și îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace și/sau pe timpul stării de urgență, în structurile în care sunt încadrați;
b) completarea forțelor destinate apărării la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război.

Rezerviștii voluntari sunt concentrați/mobilizați și pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național, în raport cu nevoile forțelor destinate apărării, potrivit legii.

Chemarea rezerviștilor voluntari, în situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), se face prin ordine de chemare, care cuprind motivele chemării și perioada concentrării, întocmite și înmânate prin grija structurilor în care sunt încadrați, astfel:

a) până la data de 20 decembrie a fiecărui an, pentru participarea la instruirile prevăzute în contract pentru anul următor;
b) cu cel puțin 60 de zile înainte, pentru concentrările în vederea participării la misiuni cu o durată mai mare de 15 zile sau la alte forme de instruire neprevăzute expres în contract;
c) imediat, la declanșarea stării de război, a mobilizării, instituirii stării de asediu, a stării de urgență, precum și pe timpul antrenamentelor/exercițiilor de mobilizare, precum și a altor activități stabilite prin dispoziție comună a secretarilor de stat și a secretarului general. În aceste situații, chemarea se face prin delegatul unității militare în care aceștia sunt încadrați, care are asupra lui delegația de serviciu.

Modificările privind motivele chemării și perioadele de desfășurare a instruirilor prevăzute la alin. (3) lit. a) se comunică rezerviștilor voluntari cu cel puțin 30 de zile înainte de data desfășurării acestora, printr-un nou ordin de chemare.

În perioada în care dețin calitatea de rezervist voluntar, cetățenii nu pot fi mobilizați la locul de muncă și nu pot fi folosiți pentru prestări de servicii, în condițiile legii.

Art. 33 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 33 dispune faptul că în baza programului și planificării convocărilor de pregătire a rezerviștilor voluntari, aprobate potrivit art. 25 alin. (3), ori pentru desfășurarea antrenamentelor/exercițiilor de mobilizare, precum și a activităților stabilite în dispoziția comună a secretarilor de stat și a secretarului general prevăzută la art. 32 alin. (3) lit. c), structurile în care sunt încadrați emit și înmânează ordinul de chemare, în termenele prevăzute la art. 32 alin. (3). Modelele ordinelor de chemare sunt prevăzute în anexele nr. 6 și 7.

Modelul ordinului de chemare a rezerviștilor voluntari la mobilizare sau la război este prevăzut în anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 13/2011 privind aprobarea modelului ordinelor de chemare a rezerviștilor la exercițiile și antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război și a rezerviștilor voluntari la mobilizare sau la război.

În baza ordinului de chemare, rezerviștii voluntari sunt obligați să înștiințeze angajatorii cu care au încheiate raporturi de muncă sau de serviciu, despre participarea la concentrări, prezentând totodată documentele justificative, astfel:

a) pentru instruirile prevăzute în contractul încheiat în condițiile legii, înștiințarea se face cu cel puțin 15 zile înainte de data prezentării la concentrare;
b) pentru concentrările în vederea participării la misiuni sau instruiri cu o durată mai mare de 15 zile, înștiințarea se face cu cel puțin 45 de zile înainte de termenul prevăzut pentru prezentarea la concentrare;
c) imediat după primirea ordinului de chemare, în situațiile prevăzute la art. 32 alin. (3) lit. c).

Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017) was last modified: noiembrie 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.