Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017)

24 nov. 2017
Vizualizari: 7047
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
OMAI nr. 139/2017
(M. Of. nr. 921 din 23 noiembrie 2017)
 Se aprobă Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, prevăzute în anexa care face parte integrantă din respectivul ordin.

În M. Of. nr. 921 din 15 noiembrie 2017, a fost publicat OMAI nr. 139/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului ordin.

Art. 1 din OMAI nr. 139/2017

Potrivit art. 1, se aprobă Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, prevăzute în anexa care face parte integrantă din respectivul ordin.

Art. 2 din OMAI nr. 139/2017

Conform art. 2, la data intrării în vigoare a respectivului ordin, OMIRA nr. 321/2007 pentru aplicarea, în unitățile Ministerului Afacerilor Interne, a unor dispoziții din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților voluntari, publicat în M. Of. nr. 728 din 26 octombrie 2007, cu modificările ulterioare, precum și OMIRA nr. 404/2008 privind metodologia de stabilire a cheltuielilor efectuate pe timpul instruirii/pregătirii soldaților și gradaților voluntari și soldaților și gradaților rezerviști voluntari din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în M.Of. nr. 156 din 29 februarie 2008, își încetează aplicabilitatea în ceea ce privește soldații și gradații rezerviști voluntari.

Art. 3 din OMAI nr. 139/2017

Art. 3 stabilește faptul că respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României.

Anexa din OMAI nr. 139/2017

Anexa la OMAI nr. 139/2017 conține Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017.

Redăm în continuare prevederile respectivei anexe.

Cap. I („Dispoziții generale”)

Art. 1 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Potrivit art. 1, încadrarea rezerviștilor voluntari se realizează pe bază de contract individual pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, denumit în continuare contract.

Conținutul contractului este prevăzut în anexa nr. 1.

Art. 2 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Conform art. 2, rezerviștii voluntari sunt destinați pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forțe a Ministerului Afacerilor Interne, cu resursele umane necesare realizării capacitații operaționale complete, potrivit reglementărilor în vigoare.

Numărul maxim de posturi prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari, pe unități militare și categorii de rezerviști voluntari, respectiv cadre militare rezerviști voluntari sau soldați și gradați rezerviști voluntari, se aprobă anual prin ordin al ministrului afacerilor interne, în funcție de fondurile aprobate cu această destinație prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, la propunerile inspectoratelor generale/similare care au în structură posturi aflate sub incidența prevederilor statutului personalului militar, denumite în continuare inspectorate generale/similare, întocmite potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.

La formularea propunerilor prevăzute la alin. (2), inspectoratele generale/similare au în vedere prognoza deficitului de personal și prioritățile instituționale în domeniul misiunilor specifice.

Art. 3 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 3 dispune faptul că după aprobarea numărului maxim de posturi prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari, unitățile militare întocmesc planurile anuale de recrutare, selecție și încadrare a rezerviștilor voluntari, cu avizul inspectoratului general/similar.

Cap. II („Recrutarea, selecția, formarea și dezvoltarea profesională a rezerviștilor voluntari”)

Secțiunea 1 („Criterii de recrutare a rezerviștilor voluntari”)

Art. 4 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 4 stabilește următoarele: candidații pentru încadrarea în funcții de rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile legale, criteriile generale și criteriul specific, prevăzute de prezentele norme metodologice.

Art. 5 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 5 prevede faptul că criteriile generale pentru încadrarea în funcții de rezervist voluntar sunt următoarele:

a) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
b) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
c) să nu fi împlinit vârsta de 55 ani înainte de data depunerii cererii, pentru cadre militare, respectiv 51 de ani, înainte de data semnării primului contract, pentru soldați și gradați;
d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
e) să îndeplinească condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului;
f) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
g) să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani ori să nu fi fost trecuți în rezervă pentru abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziții legale.

Art. 6 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 6 dispune că în vederea îndeplinirii criteriului specific pentru încadrarea în funcții de rezervist voluntar a cadrelor militare și a soldaților sau gradaților, rezerviști, candidații trebuie să dețină gradul corespunzător funcției pe care urmează să o încadreze sau un grad inferior, în cadrul aceleiași categorii de personal militar.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Secțiunea a 2-a („Procedura de recrutare a rezerviștilor voluntari”)

Art. 7 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 7 se prevede faptul că recrutarea candidaților se realizează de către structurile de resurse umane din cadrul unităților militare care au aprobate posturi prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari.

Art. 8 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Conform art. 8, structurile de resurse umane prevăzute la art. 7 desfășoară următoarele activități:

a) identifică și aplică metode și tehnici de publicitate în vederea atragerii potențialilor candidați;
b) elaborează anunțul privind recrutarea rezerviștilor voluntari și îl supune aprobării șefului unității militare;
c) consiliază candidații cu privire la potențialul lor viitor profesional;
d) verifică existența documentelor necesare constituirii dosarului de recrutare, cu respectarea cerințelor de formă și conținut;
e) desfășoară activități specifice privind planificarea candidaților la evaluarea psihologică;
f) verifică îndeplinirea condițiilor legale, criteriilor generale și criteriului specific de recrutare și întocmesc dosarele de candidat pentru cei care au depus documentele necesare în perioada destinată activităților de înscriere;
g) afișează la sediul unității militare și postează pe pagina de internet a unității sau a eșalonului superior lista candidaților care nu îndeplinesc condițiile legale, criteriile generale și criteriul specific de recrutare;
h) transmite comisiei de selecție dosarele candidaților care îndeplinesc condițiile legale, criteriile generale și criteriul specific de recrutare și care au fost declarați „apt” la evaluarea psihologică;
i) restituie candidaților declarați „respins”, la solicitarea acestora, pe bază de semnătură, documentele personale din dosarele de recrutare;
j) efectuează activitățile de cunoaștere a candidaților declarați „admis” la probele de selecție și „apt” la examinarea medicală, materializând rezultatul acestora în nota de cunoaștere;
k) comunică, în scris, candidaților care nu îndeplinesc condițiile legale, criteriile generale și criteriul specific de recrutare motivul/motivele respingerii cererii de înscriere la concurs.

Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017) was last modified: noiembrie 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.