Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017)

24 nov. 2017
Vizualizari: 7084
Art. 9 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 9 dispune că anunțul prevăzut la art. 8 lit. b) se afișează la sediul unității militare și se postează prin grija structurii de resurse umane, cu cel puțin 30 de zile înainte de data-limită pentru demararea procedurii de recrutare, pe pagina de internet a unității sau a eșalonului superior ori, dacă aceasta nu există ori nu este operațională, în presa scrisă și cuprinde:

a) condițiile de recrutare;
b) normele și baremele minime pentru a fi declarat „admis” la probele de evaluare a performanței fizice;
c) probele de selecție;
d) conținutul contractului individual pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar pe durată determinată;
e) actele solicitate candidaților pentru constituirea dosarului de candidat, data-limită până la care se pot depune acestea și compartimentul care gestionează problematica specifică recrutării;
f) date de contact.

Art. 10 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Conform art. 10, dosarul de candidat conține următoarele documente:

a) cererea de înscriere și CV;
b) copii ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului, precum și alte competențe dobândite;
c) copii ale actului de identitate, ale carnetului de muncă/certificatului privind stagiul de cotizare și/sau ale altor documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă;
d) fișa de cunoaștere – document tipizat;
e) extras de pe cazierul judiciar sau certificatul de cazier judiciar;
f) copia livretului militar, în cazul candidaților rezerviști;
g) o fotografie color 9 x 12 cm;
h) fișa medicală-tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne;
i) declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare.

Structura de resurse umane, anterior desfășurării probelor de selecție, introduce în dosarul de candidat avizul psihologic.

În urma declarării „apt” la examinarea medicală a candidaților declarați „admis” la probele de selecție, structura de resurse umane introduce în dosarul de candidat nota de cunoaștere și procesele-verbale de distrugere privind rezultatele verificărilor efectuate prin intermediul structurilor de cazier judiciar.

Cererea de înscriere prevăzută la alin. (1) lit. a) se completează potrivit modelului și precizărilor prevăzute în anexa nr. 3.

Copiile documentelor prevăzute la alin. (1) lit. b), c) și f) se realizează de structurile de resurse umane, se certifică pentru conformitate și se semnează de persoana desemnată și de candidat. Originalul documentelor prezentate se restituie candidatului după realizarea copiilor.

Documentele prevăzute la alin. (1) pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile prevăzute la alin. (5) nu se mai realizează.

Extrasul de pe cazierul judiciar se solicită de către structurile de resurse umane, potrivit dispozițiilor art. 20 alin. (7) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe baza consimțământului expres al candidatului. În cazul în care candidatul depune un certificat de cazier judiciar, în termen de valabilitate, structura de resurse umane nu mai solicită extrasul de pe cazierul judiciar.

Secțiunea a 3-a („Selecția rezerviștilor voluntari”)

Art. 11 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 11 dispune faptul că în vederea verificării îndeplinirii condițiilor de selecție a candidaților, prin ordin de zi pe unitate al șefului unității militare care are prevăzute în statul de organizare posturi prevăzute a fi încadrate cu rezerviști voluntari, se constituie comisia de selecție, formată dintr-un număr impar de membri, dintre care unul este președinte.

Comisia de selecție are un secretar desemnat din rândul personalului structurii de resurse umane.

Art. 12 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Potrivit art. 12, Comisia de selecție are următoarele atribuții:

a) stabilește datele de susținere a probelor de selecție pe care le afișează la sediul unității militare și le postează cu cel puțin 15 zile înainte de data desfășurării probelor pe pagina de internet a unității sau a eșalonului superior ori, dacă aceasta nu există ori nu este operațională, în presa scrisă;
b) evaluează performanțele fizice ale candidaților;
c) selecționează dosarele candidaților;
d) semnează procesul-verbal care conține concluziile selecției, întocmit de secretarul comisiei, și îl prezintă șefului unității militare, însoțit de tabelul cu rezultatele obținute de candidați.

Art. 13 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 13 dispune faptul că probele de selecție a candidaților sunt următoarele:

a) evaluarea performanțelor fizice;
b) selecția de dosare.

Art. 14 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 14 se prevede că evaluarea performanțelor fizice se realizează conform reglementărilor în vigoare referitoare la activitățile de pregătire fizică și sport în Ministerul Afacerilor Interne.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

La evaluarea performanțelor fizice pot participa candidații care dețin adeverință eliberată de medicul de familie din care să rezulte faptul că sunt apți pentru efort fizic.

Art. 15 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 15 dispune că selecția dosarelor se realizează potrivit criteriilor de departajare prevăzute în anexa nr. 4, pentru candidații declarați „admis” la evaluarea performanțelor fizice.

Art. 16 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 16 prevede că în urma aplicării criteriilor de departajare prevăzute în anexa nr. 4, comisia de selecție întocmește, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în limita numărului de locuri pentru care se realizează selecția, lista candidaților declarați „admis”.

În cazul clasării mai multor candidați pe ultimul loc sau, după caz, ultimele locuri, în lista celor declarați „admis”, cu aceleași punctaje, departajarea acestora se realizează prin compararea punctajelor obținute, în ordinea prevăzută în anexa nr. 4, până la identificarea primei diferențe între acestea. Se declară „admis” candidatul sau, după caz, candidații la care s-a constatat cel mai mare punctaj.

În situația menținerii egalității candidaților după aplicarea procedurii prevăzute la alin. (2), departajarea se realizează pe baza punctajului obținut la evaluarea performanțelor fizice, în ordine descrescătoare.

Art. 17 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 17 se stabilește faptul că lista finală a candidaților declarați „admis” se afișează la sediul unității militare și se postează pe pagina de internet a unității sau a eșalonului superior ori, dacă aceasta nu există ori nu este operațională, în presa scrisă.

Art. 18 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 18 se dispune faptul că procedura de selecție se încheie cu procesul- verbal care conține concluziile selecției, întocmit de secretarul comisiei și semnat de membrii comisiei.

Art. 19 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Conform art. 19, candidații declarați „admis” în urma parcurgerii procedurii de selecție efectuează examinarea medicală pe baza fișei medicale-tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne.

Examinarea medicală a candidaților se realizează conform reglementărilor în vigoare în Ministerul Afacerilor Interne.

Baremul medical aplicabil este cel prevăzut pentru candidații care urmează a fi încadrați direct în funcții militare conform prevederilor categoriei a III-a din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului apărării naționale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiției, al directorului Serviciului Român de Informații, al directorului Serviciului de Informații Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și al directorului Serviciului de Protecție și Pază nr. 55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu modificările și completările ulterioare.

Cheltuielile aferente examinării medicale a candidaților se finanțează din fondurile alocate cu această destinație prin bugetele centrelor medicale de diagnostic și tratament ambulatoriu din Ministerul Afacerilor Interne.

Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017) was last modified: noiembrie 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.