Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017)

24 nov. 2017
Vizualizari: 7097
Art. 50 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Potrivit art. 50, deplasarea rezerviștilor voluntari și a persoanelor prevăzute la art. 14 alin. (5) din Legea nr. 270/2015, în condițiile prevăzute la art. 49 alin. (1) și (2), se poate realiza cu categoriile de mijloace de transport în comun la care au dreptul, aparținând operatorilor economici autorizați pentru a presta servicii de transport de persoane, denumiți în continuare transportatori, sau cu mijloace auto personale.

Cheltuielile de deplasare se calculează pentru distanța dintre localitatea de domiciliu/ reședință și localitatea în care se află unitatea militară în care sunt încadrați rezerviștii voluntari sau, după caz, în care se realizează instruirea, pe drumul cel mai scurt cu mijlocul de transport ales.

Valoarea cheltuielilor de deplasare reprezintă, după caz:

a) deplasarea cu mijloace de transport în comun – suma valorilor legitimațiilor de călătorie emise de către transportatori, la care se adaugă sumele plătite pentru comisioane percepute de agențiile de voiaj și/sau ca taxe specifice pentru călători, reglementate în legislația națională;

b) deplasarea cu mijloace auto personale – contravaloarea carburantului consumat pe distanța prevăzută la alin. (2), în cuantumul prevăzut de reglementările în vigoare aplicabile personalului militar în activitate, la care se pot adăuga sumele plătite ca taxe de autostradă, taxe de transbordare sau alte taxe specifice reglementate în legislația națională.

Nu fac obiectul decontării următoarele categorii de cheltuieli:

a) taxe percepute suplimentar pentru depășirea limitei de greutate a bagajelor de mână;
b) taxe percepute suplimentar de agențiile de voiaj pentru diferite servicii prestate;
c) amenzi pentru nerespectarea prevederilor legislației rutiere în vigoare.

Cuantumul cheltuielilor de deplasare în localitățile de domiciliu/reședință, asigurate potrivit alin. (3), este egal cu valoarea cheltuielilor de deplasare decontate pentru prezentarea la unitatea militară și se acordă prin casieria unității, asigurate potrivit art. 49 alin. (3).

Art. 51 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 51 prevede faptul că decontarea cheltuielilor de deplasare se realizează în baza ordinului de chemare, a legitimațiilor de călătorie sau a altor documente justificative, după caz.

Pentru decontarea contravalorii legitimațiilor de călătorie, acestea trebuie să aibă înscrise denumirea transportatorului, prețul și data efectuării călătoriei.

Documentele justificative prevăzute la alin. (1) sunt:

a) bon fiscal/chitanță eliberat/ă de stația de alimentare cu carburanți, din care să rezulte prețul de achiziție al carburantului la data alimentării;
b) bonuri fiscale/chitanțe eliberate la plata taxelor prevăzute la art. 50 alin. (3);
c) nota personală, anexată la ordinul de chemare, în care se menționează ruta și numărul de kilometri parcurși – numai la deplasarea cu mijloace auto personale.

În toate situațiile, legitimațiile de călătorie și documentele prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) se admit la decontare numai dacă data înscrisă pe acestea este anterioară cu cel mult 24 de ore datei înscrise în ordinul de chemare.

Art. 52 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 52 stabilește faptul că decontarea cheltuielilor de deplasare ale rezerviștilor voluntari în condițiile prezentelor norme se realizează de către unitățile militare în care aceștia sunt încadrați, iar cele ale persoanelor prevăzute la art. 14 alin. (5) din Legea nr. 270/2015 de către unitățile militare în care se desfășoară cursul de instruire inițială, în termen de 5 zile lucrătoare de la data prezentării documentelor prevăzute la art. 51 alin. (3).

Unitățile militare care nu au structură financiar-contabilă înaintează eșalonului în a cărui asigurare financiară se află, în termen de 5 zile de la prezentarea rezerviștilor voluntari, documentele de călătorie și cele justificative ale acestora.

Art. 53 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Potrivit art. 53, pe durata participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, rezerviștii voluntari au aceleași drepturi de transport ca și personalul militar în activitate, corespunzătoare categoriei de rezerviști voluntari din care fac parte, conform reglementărilor în vigoare.

Persoanele prevăzute la art. 14 alin. (5) din Legea nr. 270/2015, pe durata cursului de instruire inițială, au drepturile de transport corespunzătoare soldaților și gradaților profesioniști, potrivit reglementărilor în vigoare.

Secțiunea a 8-a („Prezentarea publică a informațiilor militare de către rezerviștii voluntari”)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Art. 54 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 54 prevede că în orice situație care presupune o comunicare cu mass-media, oficială sau în nume personal, rezerviștii voluntari trebuie să respecte ordinul ministrului afacerilor interne referitor la activitatea de informare publică și relații publice în Ministerul Afacerilor Interne.

Rezerviștii voluntari respectă prevederile ordinului menționat la alin. (1) pe toată durata derulării contractului, atât pe timpul participării la instruire sau la misiuni, cât și în perioada când nu participă la aceste activități.

Art. 55 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

În art. 55 se dispune că rezerviștii voluntari răspund pentru comportamentul și pozițiile personale exprimate în spațiul public, potrivit reglementărilor în vigoare.

Cap. IV („Cheltuielile efectuate pe timpul recrutării, selecției și instruirii inițiale”)

Art. 56 din Normele metodologice de aplicare în MAI a prevederilor Statutului rezerviștilor voluntari

Art. 56 prevede că pe timpul recrutării și selecției rezerviștilor voluntari, activitățile/procesele generatoare de cheltuieli sunt:

a) evaluarea psihologică;
b) evaluarea performanțelor fizice;
c) examinarea medicală;
d) consumul bunurilor materiale utilizate în procedura de recrutare și selecție.

(2) Pe timpul instruirii inițiale, activitățile/procesele generatoare de cheltuieli sunt:

a) hrănirea;
b) echiparea;
c) cazarea;
d) transportul;
e) consumul bunurilor materiale utilizate în procesul de instruire inițială.

Normele metodologice de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari din 09.11.2017 (OMAI nr. 139/2017) was last modified: noiembrie 24th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.