Normele de aplicare a O.U.G. nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi – modificări (H.G. nr. 343/2019)

10 iun. 2019
Vizualizari: 576
Actul modificatActul modificatorSumar

Normele de aplicare a O.U.G. nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi

(M. Of. nr. 891 din 8 decembrie 2014: cu modif. ult)

H.G. nr. 343/2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului

(M. Of. nr. 450 din 5 iunie 2019)

– modifică: art. 2 alin. (3); art. 8 lit. d); art. 9 lit. a); art. 28

În M. Of. nr. 450 din 5 iunie 2019 s-a publicat H.G. nr. 343/2019 pentru modificarea unor acte normative în domeniul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului. 

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Normelor de aplicare a O.U.G. nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobate prin H.G. nr. 1.053/2014 (M. Of. nr. 891 din 8 decembrie 2014; cu modif. ult.).

Art. 2 alin. (3) din Norme (modificat prin H.G. nr. 343/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 alin. (3) prevedea următoarele:

„(3) Costul total al finanțărilor acordate în cadrul Programului, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii ROBOR la 6 luni plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare, penalitățile percepute conform contractului de finanțare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Costul total al finanțărilor acordate în cadrul Programului, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC, plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare, penalitățile percepute conform contractului de finanțare.”

Art. 8 lit. d) din Norme (modificat prin H.G. nr. 343/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 lit. d) avea următorul conținut:

„Criteriile de eligibilitate pentru finanțatorii care acordă finanțare garantată pentru achiziționarea unui autoturism nou în cadrul Programului sunt următoarele:

(…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

d) finanțatorii au obligația prevederii exprese, în contractele de finanțare, a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu ROBOR la 6 luni și separat a costurilor cu comisioanele legate de finanțare;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 lit. d) din Norme se modifică și va avea următorul conținut:

„Criteriile de eligibilitate pentru finanțatorii care acordă finanțare garantată pentru achiziționarea unui autoturism nou în cadrul Programului sunt următoarele:

(…)

d) finanțatorii au obligația prevederii exprese în contractele de finanțare a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC și separat a costurilor cu comisioanele legate de finanțare;”

 

Art. 9 lit. a) din Norme (modificat prin H.G. nr. 343/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 lit. a) avea următorul conținut:

„Costul total al finanțărilor acordate în cadrul Programului este suportat de beneficiar și se compune din:

a) rata dobânzii ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare, penalitățile percepute conform contractului de finanțare;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 lit. a) se modifică și va avea următorul conținut:

„Costul total al finanțărilor acordate în cadrul Programului este suportat de beneficiar și se compune din:

a) rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an; marja include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare, penalitățile percepute conform contractului de finanțare;”

 

Art. 28 din Norme (modificat prin H.G. nr. 343/2019) 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 28 avea următorul conținut:

„Finanțatorii transmit o declarație pe propria răspundere, semnată și asumată de reprezentanții legali ai acestora, care să conțină angajamentul de respectare a încadrării costului finanțării cu garanție guvernamentală în marja maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M).”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 se modifică și va avea următorul conținut:

„Finanțatorii transmit o declarație pe propria răspundere, semnată și asumată de reprezentanții legali ai acestora, care să conțină angajamentul de respectare a încadrării costului finanțării cu garanție guvernamentală în marja maximă de 3% peste indicele IRCC.”

Normele de aplicare a O.U.G. nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi – modificări (H.G. nr. 343/2019) was last modified: iunie 10th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.