Norma ASF nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat – modificări (Norma ASF nr. 29/2017)

20 dec. 2017
Vizualizari: 899
Actul modificatActul modificatorSumar
Norma  ASF nr. 1/2015
(M. Of. nr. 31 din 14 ianuarie 2015; cu modif. ult.)
Norma ASF nr. 29/2017
(M. Of. nr. 1007 din 19 decembrie 2017)

– modifică: art. 2 alin. (1), art. 4 lit. c), art. 5 alin. (1), art. 5 alin. (5)

– introduce: art. 41 alin. (2)

În M. Of. nr. 1007 din 19 decembrie 2017, a fost publicată Norma ASF nr. 29/2017 pentru modificarea și completarea Normei ASF nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Normei ASF nr. 1/2015 prin Norma ASF nr. 29/2017.

Potrivit art. I din Norma ASF nr. 29/2017 (M. Of. nr. 1007 din 19 decembrie 2017), Norma ASF nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat (M. Of. nr. 31 din 14 ianuarie 2015; cu modif. ult.), se modifică și se completează după cum urmează:

 

Art. 2 alin. (1) din Norma ASF nr. 1/2015 (modificată prin Norma ASF nr. 29/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 alin. (1) prevedea:

„(1) Termenii și expresiile utilizate în prezenta normă au semnificațiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, și în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea pensiilor publice”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Termenii și expresiile utilizate în prezenta normă au semnificațiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea pensiilor publice, și în legile care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale”.

 

Art. 4 lit. c) din Norma ASF nr. 1/2015 (modificată prin Norma ASF nr. 29/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 lit. c) prevedea:

„Calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat încetează la data radierii acestuia din Registrul participanților de către instituția de evidență, în următoarele cazuri:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(…)

c) prin pensionarea de invaliditate pentru pierderea totală a capacității de muncă, potrivit prevederilor legale aplicabile în sistemul public de pensii sau potrivit prevederilor legale incidente din actele normative privind legile speciale, după caz;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4, lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) prin pensionarea de invaliditate pentru pierderea totală a capacității de muncă, potrivit prevederilor legale aplicabile în sistemul public de pensii sau potrivit prevederilor legale incidente din actele normative care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz;”.

 

Art. 5 alin. (1) din Norma ASF nr. 1/2015 (modificată prin Norma ASF nr. 29/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (1) prevedea:

„(1) Administratorii notifică instituției de evidență:

a) cererile primite de la participanții care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau II pentru cauze care afectează ireversibil capacitatea de muncă, definite potrivit Legii pensiilor publice, după finalizarea plății activului net, comunicând ca «data stare»:

(i) data de la care au fost acordate drepturile de pensie de invaliditate, înscrisă în decizia administrativă privind acordarea pensiei de invaliditate eliberată de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale, după caz, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale începând de la data acordării drepturilor de pensie de invaliditate;

(ii) data de la care nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate, înscrisă în decizia medicală asupra capacității de muncă, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale ulterior înscrierii inițiale la pensia de invaliditate;

b) cererile primite de la beneficiarul/beneficiarii participantului decedat, prin care se solicită contravaloarea drepturilor cuvenite, după finalizarea plății activului net cuvenit beneficiarului/beneficiarilor, comunicând ca «data stare» data decesului;

c) cererile primite de la persoanele care îndeplinesc condițiile de plată unică a activului personal net, având în vedere îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, prevăzute de lege, după finalizarea plății activului net, comunicând ca «data stare» data acordării pensiei pentru limită de vârstă, înscrisă în decizia de pensionare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Administratorii notifică instituției de evidență:

a) cererile primite de la participanții care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau II pentru cauze care afectează ireversibil capacitatea de muncă, definite potrivit Legii pensiilor publice, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz, și care au solicitat plata unică a activului personal net, după finalizarea plății activului net, comunicând ca «data stare»:

(i) data de la care au fost acordate drepturile de pensie de invaliditate/categoria similară de pensie, înscrisă în decizia administrativă valabilă privind acordarea/recalcularea/revizuirea pensiei de invaliditate, respectiv a categoriei similare de pensie, eliberată de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale, după caz, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale începând de la data acordării drepturilor;

(ii) data de la care nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate, înscrisă în decizia medicală asupra capacității de muncă, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale ulterior înscrierii inițiale la pensia de invaliditate sau la categoria de pensie similară;

b) cererile primite de la participanții care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau II pentru cauze care afectează ireversibil capacitatea de muncă, definite potrivit Legii pensiilor publice, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită și în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz, și care au solicitat plata eșalonată a activului personal net, după ce suma cuvenită este transferată din contul de operațiuni în contul DIP pentru plăți eșalonate, comunicând ca «data stare»:

(i) data de la care au fost acordate drepturile de pensie de invaliditate/categoria similară de pensie, înscrisă în decizia administrativă valabilă privind acordarea/recalcularea/revizuirea pensiei de invaliditate, respectiv a categoriei similare de pensie, eliberată de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale, după caz, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale începând de la data acordării drepturilor;

(ii) data de la care nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate, înscrisă în decizia medicală asupra capacității de muncă, pentru participanții pensionați de invaliditate care nu mai sunt supuși revizuirii medicale ulterior înscrierii inițiale la pensia de invaliditate sau la categoria de pensie similară;

c) cererile primite de la beneficiarul/beneficiarii participantului decedat, prin care se solicită contravaloarea drepturilor cuvenite, după finalizarea plății activului net cuvenit beneficiarului/beneficiarilor, pentru plata unică, respectiv după transferul activului net din contul de operațiuni în contul DIP pentru plăți eșalonate, comunicând ca «data stare» data decesului;

d) cererile primite de la persoanele care îndeplinesc condițiile de plată a activului personal net, având în vedere îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, prevăzute de lege, respectiv a condițiilor de acordare a unei categorii similare de pensie stabilită în baza legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după finalizarea plății activului net pentru plata unică, respectiv după transferul activului net din contul de operațiuni în contul DIP pentru plăți eșalonate, comunicând ca «data stare» data acordării pensiei pentru limită de vârstă, înscrisă în decizia de pensionare”.

 

Art. 5 alin. (5) din Norma ASF nr. 1/2015 (modificată prin Norma ASF nr. 29/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (5) prevedea:

„(5) În cazurile specificate la alin. (1) lit. a) administratorul are obligația de a deține copii ale deciziei administrative privind acordarea pensiei de invaliditate și ale deciziei medicale asupra capacității de muncă”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) În cazurile specificate la alin. (1) lit. a) sau lit. b), după caz, administratorul are obligația de a deține copii ale deciziei administrative privind acordarea pensiei de invaliditate sau copii ale deciziei de recalculare/revizuire a pensiei de invaliditate și ale deciziei medicale asupra capacității de muncă”.

 

Art. 41 alin. (2) din Norma ASF nr. 1/2015 (modificată prin Norma ASF nr. 29/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 41, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

„(2) Administratorii au obligația de a păstra în evidențele proprii istoricul operațiunilor participanților care optează pentru plăți eșalonate și documentele justificative aferente”.

 

Alte prevederi din Norma ASF nr. 29/2017

Conform art. II din Norma ASF nr. 29/2017, respectiva normă intră în vigoare la data de 1 aprilie 2018.

Norma ASF nr. 1/2015 privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat – modificări (Norma ASF nr. 29/2017) was last modified: decembrie 20th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.