Noi reguli privind punerea în executare a înscrisurilor sub semnătură privată

16 sept. 2020
Vizualizari: 602
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare

Context

Legea nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare („Legea nr. 196/2020”) a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 822/08.09.2020 și a intrat în vigoare în termen de 3 de zile de la data publicării, respectiv la data de 11.09.2020. Noile prevederi legislative impactează modul cum anumite înscrisuri vor fi puse în executare.

Modificările aduse de Legea nr. 196/2020

Principala modificare introdusă de Legea nr. 196/2020 vizează faptul că, începând cu data intrării în vigoare a acestei reglementări, înscrisurile sub semnătură privată (contracte de închiriere, contracte de împrumut, contracte de ipotecă mobiliară, bilete la ordin, contracte de asistență juridică, etc) care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, vor putea fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registrul Național de Publicitate Mobiliară („RNPM”).

Procedura înscrierii în Registrul Național de Publicitate Imobiliară se derulează conform dispozițiilor Legii nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară, prin intermediul unui operator autorizat.

Alte modificări vizează conflictul de interese privind pe operatorii autorizați ai RNPM. Nu poate efectua înregistrarea formularelor de aviz de înscriere în RNPM operatorul/agentul autorizat care este parte în contractul/operațiunile asimilat(e) care stă/stau la baza înscrierii sau în avizul de înscriere.

În prezent, publicitatea înscrisurilor sub semnătură privată se realizează prin completarea avizului specific, formularul standard fiind aprobat de Ordinul Ministerului Justiției nr. 3431/2019 pentru aprobarea formularelor de avize de înscriere privind înregistrările efectuate în Registrul Național de Publicitate Mobiliară și a instrucțiunilor de completare a acestor formulare.

Înscrierea în RNPM a avizelor specifice poate fi solicitată de oricare din părțile avizului ori de către reprezentanții acestora, împuterniciți prin procură autentică sau prin împuternicire avocațială, atunci când reprezentantul este un avocat, în condițiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de aviz de înscriere.

Clarificări necesare

Având în vedere faptul că noua reglementare nu cuprinde și dispoziții tranzitorii, este de așteptat adoptarea unor norme suplimentare care să clarifice situația înscrisurilor sub semnătură privată încheiate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 196/2020 precum și care să coreleze aceste dispoziții cu prevederile Codului de procedură civilă din domeniul executării silite, noile prevederi ridicând, în acest moment, multe întrebări în practică.

 

Noi reguli privind punerea în executare a înscrisurilor sub semnătură privată was last modified: septembrie 16th, 2020 by Claudia Caravan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice