Nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCPP)

15 nov. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 590

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 176/2019

NCPP: art. 598 alin. (1) lit. c)

Contestația la executare reprezintă mijlocul procesual ce se poate exercita în vederea soluționării incidentelor prevăzute de legea penală sau procesual penală, apărute înaintea sau în cursul executării hotărârii penale definitive ori după executarea hotărârii penale definitive, dar în legătură cu aceasta.

Potrivit dispozițiilor art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare. Nelămurirea ivită vizează limitele în care hotărârea se execută, iar nu valabilitatea acesteia în privința textelor de lege și a principiilor aplicate. În acest sens, caracterul echivoc al dispozitivului hotărârii și lipsa acestuia de precizie, pot legitima formularea unei contestații la executare în baza acestui temei (de exemplu, existența nelămuririi în privința perioadei privării de libertate din cursul procesului penal, ce trebuie dedusă, sau mențiunea generică de confiscare a bunurilor utilizate în vederea comiterii infracțiunii, fără ca acestea să fie identificate). Pe calea contestației la executare pot fi rezolvate aspecte legate de punerea în executare a unei hotărâri, fără a se repune în discuție probleme de fond rezolvate cu autoritate de lucru judecat.

Prin decizia penală nr. 78/8.02.2019, Înalta Curte a soluționat contestația formulată de petenta A. împotriva sentinței penale nr. 211/F/15.10.2018 a Curții de Apel București, neexistând o cale separată pentru a analiza dacă în mod corect sau nu petenta a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare.

Înalta Curte constată că argumentele contestatoarei nu se circumscriu dispozițiilor art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen. Analizând motivele de fapt și de drept invocate de contestatoare în prezenta cerere, instanța constată că prin prezenta contestație la executare nu sunt relevate nelămuriri cu privire la hotărârea ce se execută și nici piedici în calea punerii ei în executare.

Față de cele ce preced, Înalta Curte va respinge ca nefondată contestația la executare formulată de contestatoarea A. împotriva deciziei penale nr. 78 din data de 08 februarie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, pronunțată în dosarul nr. x/2018.

Va obliga contestatoarea la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare. Contestație la executare respinsă ca nefondată (NCPP) was last modified: noiembrie 7th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter