Neconstituționalitate (comunicat CCR): Sintagma „cu excepţia împrejurărilor care privesc existenţa infracţiunii” din art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală

17 feb. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
422 views

Decizia CCR

Actul normativArticolSumar
DCC pronunțată în ședința din 17 februarie 2021 

Codul de procedură penală

Sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) 

Neconstituționalitate

 

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 17 februarie 2021, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a sintagmei „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

Art. 52 („Chestiunile prealabile”) alin. (3) din Codul de procedură penală 

Inteligența artificială în materie penală

„(3) Hotărârile definitive ale altor instanțe decât cele penale asupra unei chestiuni prealabile în procesul penal au autoritate de lucru judecat în fața instanței penale, cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii.”

DCC pronunțată în ședința din 17 februarie 2021

 

În ședința din 17 februarie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală este neconstituțională.

Pentru a pronunța această soluție, Curtea Constituțională a reținut că sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală este lipsită de claritate, precizie și previzibilitate, precum și faptul că aceasta încalcă principiul securității raporturilor juridice și principiul autorității de lucru judecat, fiind, astfel, contrară prevederilor art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție și art. 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

 

De asemenea, Curtea Constituțională a dispus amânarea judecății pentru data de 23 februarie 2021 a următoarelor sesizări de neconstituționalitate:

– obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007;

– obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind aprobarea O.U.G. nr. 31/2020 pentru completarea O.U.G. nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală was last modified: februarie 17th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter