Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 137 alin. (3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal

28 oct. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 443

Decizia CCR

Actul normativSumar
 

D.C.C. pronunțată în ședința din 28 octombrie 2021

 

Art. 137 alin. (3) teza a doua, cu referire la sintagma  cifra de afaceridin Codul penal

 

Neconstituționalitate

 

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Conform site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 28 octombrie 2021, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma  cifra de afaceridin Codul penal.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 137 alin. (3) teza a doua Cod penal

„ […] Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ținând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum și de celelalte obligații ale persoanei juridice”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 28 octombrie 2021

 

În ședința din data de 28 octombrie 2021, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 137 alin. (3) teza a doua, cu referire la sintagma cifra de afaceridin Codul penal sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că, în Titlul X – Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală, al Părții generale a Codului penal nu se regăsește definiția sintagmei „cifra de afaceri”. Așadar, legea penală în vigoare nu stabilește înțelesul sintagmei „cifra de afaceri” în raport cu care instanța determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definițiile din domeniul fiscal și al concurenței referitoare la sintagma „cifra de afaceri” au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalității.

Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este lacunară și în ceea ce privește determinarea/reținerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanța determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă.

 

Sursa informației

 

Videoconferința regională de insolvență Buzău
Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 137 alin. (3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal was last modified: octombrie 28th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.