Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 118 din Codul de procedură penală

3 iun. 2020
Vizualizari: 4043
Decizia CCRActul normativArticolSumar
DCC pronunțată în ședința din 2 iunie 2020Codul de procedură penalăArt. 118
Neconstituționalitate

 

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), la data de 2 iunie 2020, Curtea Constituțională a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 118 din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 118. Dreptul martorului de a nu se acuza

Declarația de martor dată de o persoană care, în aceeași cauză, anterior declarației a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa. Organele judiciare au obligația să menționeze, cu ocazia consemnării declarației, calitatea procesuală anterioară.”

 

DCC pronunțată în ședința din 2 iunie 2020

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 2 iunie 2020, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere și la neautoincriminare, este neconstituțională.

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 118 din Codul de procedură penală was last modified: iunie 3rd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.