Neconstituționalitate (Comunicat CCR): Art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

11 mart. 2020
Vizualizari: 1630
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 10 martie 2020

Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Neconstituționalitate

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), marți, 10 martie 2020, Plenul Curții Constituționale a României s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 106 lit. a) și d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Dispozițiile criticate au următorul cuprins:

„Consiliul Superior al Magistraturii aprobă, prin hotărâre care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I:

a) Regulamentul privind concursul de admitere și examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, care prevede modul de organizare, tematica, bibliografia, probele de examen, procedura de desfășurare a concursului de admitere și a examenului de absolvire, precum și media minimă de admitere și de absolvire a Institutului Național al Magistraturii;

[…]

d) Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură;”

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 10 martie 2020

În ședința din 10 martie 2020, Curtea Constituțională:

– cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 106 lit. a) din Legea nr. 303/2004;

– cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 sunt neconstituționale.

Curtea a reținut că, potrivit jurisprudenței sale, în situația magistraților, al căror statut este consacrat la nivel constituțional, elementele esențiale referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea raportului juridic de muncă al acestora trebuie reglementate prin lege organică, iar nu printr-un act administrativ cu forță inferioară acesteia.

Întrucât, potrivit art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție, statutul judecătorilor și procurorilor se reglementează prin lege organică, și ținând cont de faptul că art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 permite ca aspecte esențiale cu privire la însăși nașterea raportului de muncă să fie reglementate printr-un act administrativ cu forță inferioară legii, Curtea a constatat că aceste aspecte esențiale, cum sunt, spre exemplu, procedura de organizare a concursului, comisiile de concurs, probele de concurs și modalitatea de stabilire și contestare a rezultatelor, trebuiau reglementate prin lege organică – Legea nr. 303/2004. Or, aceste aspecte esențiale au fost reglementate, la data invocării excepției de neconstituționalitate, și sunt reglementate, și în prezent, prin Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură, adoptat printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, iar nu prin Legea nr. 303/2004.

În consecință, Curtea a constatat că prevederile art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituție.

 

Sursa informației

Neconstituționalitate (Comunicat CCR): Art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor was last modified: martie 11th, 2020 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.