Neconstituționalitate: Art. 56 alin. (2) şi (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului

29 ian. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 697

Despre

  • 27 ianuarie 2016
  • Neconstituționalitate
  • Art. 56 alin. (2) şi (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia Curții ConstituționaleActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016: neconstituționalitateRegulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și SenatuluiArt. 56 alin. (2) și (3)Respectivele dispoziții sunt neconstituționale

 

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 27 ianuarie 2016, Curtea s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate ridicată cu privire la art. 56 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, modificat prin Hotărârea Parlamentului nr. 46/2015.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului

(1) Președintele României are dreptul, înainte de a promulga legea, să solicite ambelor Camere, printr-o cerere motivată, o nouă deliberare asupra legii sau a unor articole din lege adoptate în ședința comună a celor două Camere. Cererile de reexaminare a legilor adoptate în ședințe comune se trimit spre dezbatere comisiilor sesizate inițial în fond. Cererile de reexaminare a legilor pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea se trimit, spre dezbatere, comisiilor în a căror competență intră materia reglementată de respectivele legi. În cadrul cererii de reexaminare, Parlamentul poate să modifice în totalitate sau parțial textele care au legătură cu cererea de reexaminare, inclusiv prin recorelarea dispozițiilor legii.

(2) În cazul în care textele care au legătură cu cererea de reexaminare au fost modificate în totalitate sau parțial, legea, cuprinzând aceste texte reexaminate, după adoptare, se trimite Președintelui României în vederea promulgării.

(3) În cazul în care textele reexaminate nu au fost adoptate, legea se trimite spre promulgare în forma adoptată inițial de către Parlament”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016

Prin Decizia pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea și a constatat că dispozițiile art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, modificat și completat prin Hotărârea Parlamentului nr. 46/2015, sunt neconstituționale. Curtea a reținut că dispozițiile criticate contravin prevederilor constituționale cuprinse în art. 1 alin. (5) referitor la principiul legalității, sub aspectul lipsei de claritate și previzibilitate a normelor, în art. 77 alin. (2) și (3) privind procedura reexaminării legii, precum și în art. 147 alin. (4) referitor la caracterul general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 56 alin. (2) și (3) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului was last modified: ianuarie 28th, 2016 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter