Neconstituționalitate: Art. 250 („Contestarea măsurilor asigurătorii”) alin. (6) Cod procedură penală

22 ian. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 4559

Despre

  • 20 ianuarie 2016
  • Neconstituționalitate
  • Art. 250 alin. (6) Cod procedură penală

Decizia Curții ConstituționaleActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 20 ianuarie 2016Codul de procedură penalăArt. 250 alin. (6)Soluția legislativă cuprinsă în art. 250 alin. (6) din Codul de procedură penală care nu permite și contestarea luării măsurii asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanța de judecată, este neconstituțională

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale, în ședința din 20 ianuarie 2016, Curtea s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 250 alin. (6) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 250 („Contestarea măsurilor asigurătorii”) alin. (6) Cod procedură penală

Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

„(6) Împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii asigurătorii luate de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanța de judecată, procurorul, suspectul ori inculpatul sau orice altă persoană interesată poate face contestație la acest judecător ori la această instanță, în termen de 3 zile de la data punerii în executare a măsurii”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 20 ianuarie 2016

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 250 alin. (6) din Codul de procedură penală care nu permite și contestarea luării măsurii asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanța de judecată, este neconstituțională. Curtea a reținut că dispozițiile criticate contravin prevederilor constituționale ale art. 21 coroborate cu cele ale art. 129, referitoare la accesul liber la justiție și exercitarea căilor de atac, precum și prevederilor art. 44 din Legea fundamentală, care consacră dreptul de proprietate privată.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate: Art. 250 („Contestarea măsurilor asigurătorii”) alin. (6) Cod procedură penală was last modified: ianuarie 21st, 2016 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter