„Ne mândrim să constatăm că dosarul electronic, implementat la nivelul Curții de Apel Timișoara, a fost ales ca model pentru a fi extins la nivelul țării!”. Interviu cu jud. Mircea Crețu, Preşedintele Curții de Apel Timişoara

4 oct. 2021
Vizualizari: 1091

Interviu cu jud. Mircea Crețu, Președintele Curții de Apel Timișoara, cu ocazia Conferinței Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României”, 18 septembrie 2021

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu domnul Mircea Crețu, Președinte al Curții de Apel Timișoara. Domnule Președinte, considerăm că este o dovadă de normalitate faptul că într-o conferință a avocaților, magistrații sunt prezenți nu numai în sală, dar chiar și la pupitrul conferinței, iar dumneavoastră sunteți reprezentantul profesiei de judecător, al magistraților din Timișoara, la prezidiul acestei conferințe.

Mircea Crețu: Așa cum am spus, este foarte important ca reprezentanții justiției din toate domeniile să fie împreună, fie că este vorba de magistratură sau că este vorba de avocatură și poate și executori judecătorești, de ce nu, despre asistenți judiciari. Este foate bine să participe la aceste lucrări fiindcă așa ajungem să percepem mai bine practica judiciară și, în general, realitatea juridică și judiciară, exprimându-și fiecare optica din modul în care își exercită profesia. Eu cred că acesta este un câștig, și noi, în plan local, la Timișoara, la nivel de instanțe, ne-am gândit să reluăm aceste sesiuni științifice, aceste conferințe, pentru că sunt în beneficiul tuturor.

Nicolae Cîrstea: La cald, cum s-au văzut lucrurile din sală? Ați avut ca antevorbitori pe profesorul Gheorghiță Mateuț, dar și pe președintele UNBR, dl. prof. univ. dr., av. Traian Briciu.

Mircea Crețu: Sigur, este o onoare pentru mine să mă aflu alături de acești doctrinari ai dreptului și creatori de literatură juridică, cu atât mai mult cu cât eu sunt mai degrabă reprezentant aici din punct de vedere administrativ și din punctul de vedere al cooperării cu Baroul Timiș.

A fost o plăcere și onoare pentru mine că acești profesori renumiți și acești specialiști renumiți au fost prezenți și este lăudabil pentru Baroul Timiș că a reușit să facă acest lucru împreună cu dumneavoastră, împreună cu Universul Juridic.

Nicolae Cîrstea: Cum se colaborează la nivel local? Cât de strânsă este legătura între Curtea de Apel și Baroul Timiș? Cum conlucrați, ca să folosim un termen care se utilizează de multe ori în mediul nostru juridic?

Mircea Crețu: Acum, dincolo de relațiile personale bune pe care le am cu domnul decan Sergiu Stănilă (noi am fost de altfel colegi de facultate), în general Curtea de Apel Timișoara și instanțele de pe raza Curții de Apel Timișoara au avut o bună colaborare, nu numai cu avocații dar și cu procurorii; în general nu au existat situații tensionate. Sigur că mai pot exista câteodată neînțelegeri sau discuții, dar în general lucrurile se desfășoară bine și ne tratăm cu respect, civilizat. În orice domeniu există ceva disfuncții noi. Le reglăm prin dialog și prin politețe instituțională și de aceea spun că este o plăcere pentru noi să participăm la orice manifestare din domeniu.

Nicolae Cîrstea: Chiar înainte de pandemie, Curtea de Apel Timișoara introdusese, dacă bine îmi amintesc, dosarul electronic. Cum a influențat pandemia accelerarea acestui proces de digitalizare? Ce pași s-au făcut pentru avocați, pentru justițiabili, din punctul de vedere al Curții de Apel Timișoara?

Mircea Crețu: Aș vrea să spun că semnalele pe care le avem referitor la dosarul electronic sunt încurajatoare; bine, nici nu ne așteptam la altceva! Situația pandemică a accelerat, într-adevăr, dezvoltarea, să spun așa, a justiției electronice. Ne mândrim să constatăm cu plăcere că dosarul electronic, implementat la nivelul Curții de Apel Timișoara, a fost ales ca model pentru a fi extins la nivelul țării. Și aici este de lăudat inițiativa Tribunalului Arad, prin IT-iștii săi de excepție.

Sigur, toți cei de pe raza Curții de Apel Timișoara, dar mai ales cei care s-au preocupat foarte mult de dezvoltarea acestei aplicații, au realizat cea mai avangardistă variantă a dosarului electronic. Am văzut că nu numai avocații sunt foarte mulțumiți de această situație. Ea scutește timpul și cheltuiala atât pentru instanță, cât și pentru birourile de avocatură. Din semnalele care le avem pe site-ul nostru și pe pagina de Facebook, chiar și justițiabilii sunt foarte mulțumiți. Și, nu întâmplător, aici se află și domnul Ursuța, cel care se ocupă la Ministerul Justiției, ca Secretar de Stat, de această problemă și, vorbind cu domnia sa, această aplicație se va dezvolta la nivel național și în sensul că vom putea vedea prin „dosarul electronic” toate dosarele la nivel național, prin aplicația „Ecris 5”. Este, spun eu, un mare câștig!

Nicolae Cîrstea: Pandemia a adus un câștig din punctul de vedere al avocaților, și anume programarea dosarelor pe ore. Reușiți la nivelul Curții de Apel Timișoara să faceți aceste programări și, mai ales, să fie ele respectate?

Mircea Crețu: Din semnalele pe care le am, sigur, și când se va termina cu pandemia, deși acest lucru este mai greu de stabilit acum, noi vom continua cu programarea pe ore. Avocații dau semnale că este mult mai bine din punct de vedere organizatoric; dacă pandemia a făcut ceva, și în domeniul justiției electronice, și în domeniul acesta, a făcut o organizare mai minuțioasă. Dar, chiar coridoarele instanței sunt mai aerisite și chiar în arhive nu mai este așa aglomerație și eu spun că DA, a fost un câștig și va continua. Deci, vom continua și cred că nu numai la Curtea de Apel Timișoara. Din câte am înțeles și am vorbit cu ceilalți colegi din toată țara, de acum încolo, într-adevăr, vor fi programate cauzele pe ore cu mici discrepanțe, fiindcă nu se poate aprecia totul chiar la secundă.

Nicolae Cîrstea: Valurile de pensionări din magistratură și întârzierea examenului la INM, care se va desfășura totuși în această toamnă, au dus la scăderea foarte mare a numărului de magistrați activi. Cum se descurcă președintele Curții de Apel Timișoara? Bănuiesc că nu sunteți ocoliți de această problemă a lipsei unui număr de colegi suficienți pentru a asigura în mod corespunzător activitatea Curții de Apel și a instanțelor aferente?

Mircea Crețu: Situația este grea din acest punct de vedere, căci, așa cum ați remarcat și dumneavoastră, de doi ani de zile practic nu a mai fost un concurs de admitere în magistratură și tot de doi ani au fost blocate toate transferurile atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Pentru Curtea de Apel Timișoara și pentru președintele acestei curți și, în general, pentru președinții de curți care au atribuții în materie de resurse umane, presiunea este extraordinară din partea colegilor, dar trebuie să vă gândiți că presiuni și probleme apar și pentru absolvenții de facultăți, care nu se pot încă încadra ca magistrați.

Însă există semnalele satisfăcătoare, în măsura în care de anul acesta concursul de admitere în magistratură și de admitere la Institutul Național al Magistraturii au debutat.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Curtea de Apel Timișoara, în materie de resurse umane, este totuși privilegiată în raport cu alte instanțe, unde deficitul este mai mare. Acum ce să spun? Asta va influența, pe termen scurt și mediu, cel puțin, durata procedurilor în instanțe. Mai bine crește durata decât să afecteze calitatea actului de justiție, dar este o problemă reală, de care Ministerul ar trebui să țină cont și este principala problemă a Justiției.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați de la nivelul Curții de Apel Timișoara?

Mircea Crețu: Le doresc să participe ca și până acum, dând dovadă de profesionalism. Să participe prin calitatea lucrărilor la un act de justiție care, până la urmă, este în slujba cetățeanului și în armonia și echilibrul societății.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule Președinte!

Mircea Crețu: Eu vă mulțumesc.

„Ne mândrim să constatăm că dosarul electronic, implementat la nivelul Curții de Apel Timișoara, a fost ales ca model pentru a fi extins la nivelul țării!”. Interviu cu jud. Mircea Crețu, Președintele Curții de Apel Timișoara was last modified: octombrie 4th, 2021 by Mircea Crețu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice