Modificările legislației românești, cea mai importantă preocupare a masteranzilor
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Nicolae Cîrstea: Suntem la Galați, Universitatea Danubius. Discutăm cu dl profesor Ion Rusu despre masteratul de Științe Penale în cadrul căruia predă, despre studenții de la masterat, despre aprofundarea care are loc la Facultatea de Drept privind noțiunile penale, dar și de viață – pentru că discutăm, iată, despre masterat, unde deja foștii studenți de la licență sunt avansați și probabil că deja profesează în interiorul profesiilor juridice.
Ion Rusu: Bun găsit, în primul rând. Bine ați venit la Galați. Da, avem o formă de masterat intitulat Științe Penale, în care încercăm să pregătim masteranzii noștri ca formă superioară de studii după licență. În cadrul acestui masterat avem mai multe discipline, printre care și trei al căror titular sunt, respectiv Cooperare judiciară internațională în materie penală, Individualizarea sancțiunilor de Drept penal și Drept execuțional penal. Deocamdată avem studenți suficienți, în sensul că ne acoperim locurile planificate. Acest masterat inspiră, ca să spun așa, un interes deosebit din partea absolvenților facultății de Drept, care profesează în diferite domenii. Am avut, de exemplu, și avem și în continuare, studenți actuali judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, dar și din profesii nu neapărat strict juridice. Sigur, în cadrul acestei forme de masterat încercăm să aducem în atenția studenților noștri noile modificări intervenite în legislația românească. Și în special, un accent deosebit, dacă mă refer strict la una din disciplinele pe care le predau, la Cooperare judiciară internațională în materie penală, insistăm pentru a le prezenta noile modificări care au apărut în legislația europeană și, bineînțeles, eforturile depuse de Legiuitorul român de a se antama pe această legislație europeană cu efecte, bineînțeles, benefice în sfera prevenirii și combaterii cu mai multă eficiență a criminalității transnaționale.
Nicolae Cîrstea: Domnule profesor, avem doi ani de când au intrat în vigoare noile coduri penale. Cât de greu le este masteranzilor să asimileze aceste modificări, cât de greu vă este dumneavoastră ca și cadre didactice să explicați, să faceți o paralelă între reglementarea veche și cea nouă și, până la urmă, cât de mult s-au schimbat codurile penale?
Ion Rusu: Într-adevăr, este o provocare extrem de serioasă și dificilă, atât din partea noastră, a cadrelor didactice, cât mai ales din partea masteranzilor noștri. Sigur, odată cu trecerea timpului s-a dovedit că aceste noi coduri – mă refer aici strict la codul penal și Codul de Procedură penală – prezintă multe disfuncțiuni, ca să folosesc un cuvânt mai blând, disfuncțiuni care au fost sancționate în mod corespunzător de Curtea Constituțională. Tocmai aceste disfuncțiuni, aceste modificări succesive ne creează nouă, în primul rând, mari probleme. După care și studenților, masteranzilor noștri. Noi am încercat să le prezentăm acestora și deciziile Curții Constituționale și, de asemenea, o previziune privind modul în care legislația trebuie să fie modificată de către Legiuitorul român. Nu în ultimul rând am în vedere chiar ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2016, care vine, practic, să reglementeze unele disfuncțiuni ale legii constatate în ultima perioadă de timp de către Curtea Constituțională.
Deci este destul de greu, dar eu zic că, atât noi, cât și studenții noștri, facem față acestei provocări și trebuie să facem față, pentru că altfel nu se poate. Acesta este și rostul nostru de dascăli.
Nicolae Cîrstea: Avem, iată, chiar zilele acestea o nouă decizie a Curții Constituționale, pronunțată cu privire la rolul recursului Înaltei Curți de Casație și Justiție alături de multe alte decizii ale Curții Constituționale pronunțate în materie penală. Dumneavoastră, la rândul dumneavoastră predând la masterat, discutați la un nivel superior cu cursanții dumneavoastră. Care sunt preocupările lor în cadrul acestor masterate? Să-și așeze, să-și fundamenteze mai bine materia, să găsească răspunsuri la întrebările cu care vin din zona practică în care activează?
Ion Rusu: Sigur că preocupările masteranzilor noștri sunt diverse, dar cred că cea mai importantă pe care am constatat-o eu este aceea de a înțelege și de a supune, practic, discuției, aceste noi modificări, aceste noi transformări ale legislației românești. Sigur că aici noi discutăm în unele situații și aceste decizii ale Curții Constituționale, care practic obligă Legiuitorul să modifice textul legii în sensul dorit de către instanța de contencios constituțional. Deci se remarcă în mod deosebit această preocupare. Practic noi dezbatem într-un mod punctual, să spunem, toate aceste modificări succesive, pentru că ele vin, practic, în sprijinul diferitelor profesii din domeniul juridic. Cum vă spuneam, avem avocați, procurori, judecători, consilieri juridici ș.a.m.d., deci toți sunt preocupați să identifice, știu eu, eventuale posibilități de interpretare corectă a textelor legii actuale, legii de procedură penală sau legii penale actuale.
Nicolae Cîrstea: Domnule profesor, vă doresc succes în masteratul la care predați, masteratului în sine, celorlalți colegi care predau la celelalte masterate. Succes, practic, în această aprofundare care se face la nivel de masterat la Universitatea Danubius, Facultatea de Drept.
Ion Rusu: Vă mulțumesc foarte mult și vă mai așteptăm pe la noi.