Modificarea H.G. nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016 – modificări (II) (H.G. nr. 642/2016)

19 sept. 2016
Vizualizari: 818

Despre

  • M. Of. nr. 710 din 14 septembrie 2016
  • H.G. nr. 642/2016
  • H.G. nr. 206/2015

Actul modificatActul modificatorSumar
H.G. nr. 206/2015
(M. Of. nr. 208 din 30 martie 2015)
H.G. nr. 642/2016
(M. Of. nr. 710 din 14 septembrie 2016)

modifică: art.  14 alin. (1), (4), (5), (6), (10), (14), (17), (18), (19), (24) și (25); art. 15 alin. (1), lit. e);  art. 16 alin. (5) lit. g) și h); art. 18, partea introductivă a alin. (1); art. 24 alin. (10), litera a); Programul național de oncologie prevăzut la lit. B din anexă

– introduce:  art. 14 alin. (71) și (72); art. 14 alin. (91); art. 14 alin. (111); art. 14 alin. (191); art. 16 alin. (3)  lit. n); art. 16 alin. (4)  lit. i); art. 16 alin. (5)  lit. i)

– abrogă: art. 13 lit. ș) și ai); art. 14 alin. (20), (21) și (22);  art. 24 alin. (12); art. 371

În M. Of. nr. 710 din 14 septembrie 2016, a fost publicată H.G. nr. 642/2016 pentru modificarea H.G. nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2015 și 2016.

În continuare, vom prezenta o parte din modificările aduse H.G. nr. 206/2015 prin H.G. nr. 642/2016.

 

Art. 13 lit. ș) și ai) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 lit. ș) și ai) prevedeau faptul că furnizorii de servicii de radioterapie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii de radioterapie au următoarele obligații:
(…)
ș) să raporteze corect și complet consumul de medicamente/materiale sanitare specifice ce se eliberează în cadrul Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice, potrivit prevederilor legale în vigoare;
(…)
ai) să întocmească liste de prioritate pentru serviciile medicale programabile, dacă este cazul;
(…)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 lit. ș) și ai) – abrogate.

 

Art. 14 alin. (1), (4), (5), (6), (10), (14), (17), (18), (19), (24) și (25) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 14 alin. (1), (4), (5), (6), (10), (14), (17), (18), (19), (24) și (25) prevedeau faptul că:

(1) Nerespectarea oricăreia dintre obligațiile prevăzute la art. 9 lit. a) — q), s) — t), u), x) — z), ab) — af) și în contractele încheiate de unitățile sanitare cu paturi cu casa de asigurări de sănătate pentru finanțarea programelor/ subprogramelor naționale de sănătate curative atrage aplicarea unor sancțiuni de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate/casele de asigurări de sănătate, după caz, pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații, după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% din valoarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/ efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 3% din valoarea medicamentelor/ materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/ efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv;
c) la a treia constatare și la următoarele constatări după aceasta, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 9% la valoarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv;
(…)
(4) Pentru raportarea incorectă/incompletă a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale.

(5) În cazul în care se constată nerespectarea de către o farmacie/oficină locală de distribuție, în mod nejustificat, a programului de lucru comunicat casei de asigurări de sănătate și prevăzut în contract de către furnizorii de medicamente, respectiv farmaciile cu circuit deschis aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de medicamente și a unor materiale sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate curative, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, se aplică următoarele măsuri:

a) la prima constatare, diminuarea cu 5% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(6) În cazul în care se constată nerespectarea de către o farmacie/oficină locală de distribuție a obligațiilor prevăzute la art. 10 lit. a)-f), h), j)-w), ab) și ad)-af) se aplică următoarele măsuri:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații.

(10) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către serviciile specializate ale caselor de asigurări de sănătate, se constată nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 11 lit. s), t) și aj) și/sau serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% valoarea de contract aferentă lunii în care s-au înregistrat aceste situații.
(…)
(14) Pentru raportarea incorectă/incompletă a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale.

(17) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de dializă a obligațiilor prevăzute la art. 12 lit. i), k), n), q) și v)—aa) se aplică următoarele sancțiuni:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(18) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către serviciile specializate ale caselor de asigurări de sănătate, se constată că serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(19) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. c), d), g), h), j), l), p), r), ah) și ai) se va diminua contravaloarea serviciilor de radioterapie după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 3% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare și la următoarele constatări după aceasta, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 9% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(24) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. i), k), q), n), x)—aa) și ad) se aplică următoarele sancțiuni:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(25) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către serviciile specializate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ale caselor de asigurări de sănătate, se constată că serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art.  14 alin. (1), (4), (5), (6), (10), (14), (17), (18), (19), (24) și (25) dispun următoarele:

Art. 14

(1) Nerespectarea oricăreia dintre obligațiile prevăzute la art. 9 lit. a)-q), s)-t), u), x)-z), ab)-af) și ah) și în contractele încheiate de unitățile sanitare cu paturi cu casa de asigurări de sănătate pentru finanțarea programelor/ subprogramelor naționale de sănătate curative atrage aplicarea unor sancțiuni de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate/casele de asigurări de sănătate, după caz, pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații, după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% din valoarea medicamentelor/ materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/ efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 3% din valoarea medicamentelor/ materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/ efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv;
c) la a treia constatare și la următoarele constatări după aceasta, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 9% la valoarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice/serviciilor medicale eliberate/efectuate în luna în care s-au înregistrat aceste situații pentru programul/subprogramul respectiv.
(…)

(4) Pentru raportarea incorectă/incompletă de către unitățile sanitare cu paturi a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, inclusiv pentru medicamentele expirate, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale.

(5) În cazul în care se constată nerespectarea de către o farmacie/oficină locală de distribuție, în mod nejustificat, a programului de lucru comunicat casei de asigurări de sănătate și prevăzut în contract de către furnizorii de medicamente, respectiv farmaciile cu circuit deschis aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de medicamente și a unor materiale sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate curative, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și în cazul nerespectării obligației de la art. 10 lit. q), se aplică următoarele măsuri:

a) la prima constatare, diminuarea cu 5% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații.

(6) În cazul în care se constată nerespectarea de către o farmacie/oficină locală de distribuție a obligațiilor prevăzute la art. 10 lit. a)-f), h), j)-p), r)-w), ab) și ad)-ag) se aplică următoarele măsuri:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare, diminuarea cu 10% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare, diminuarea cu 16% a sumei cuvenite pentru luna în care s-au înregistrat aceste situații.
(…)

(10) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate, se constată nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 11 lit. s), t) și aj) și/sau serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% valoarea de contract aferentă lunii în care s-au înregistrat aceste situații.
(…)
(14) Pentru raportarea incorectă/incompletă de către furnizorii de servicii de dializă a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, inclusiv pentru medicamentele expirate, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/ medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale.
(…)
(17) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de dializă a obligațiilor prevăzute la art. 12 lit. i), k), m), n), q) și v)-aa) se aplică următoarele sancțiuni:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(18) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate, se constată că serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(19) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. c), d), g), h), j), l), p), r), ad) și ah) se va diminua contravaloarea serviciilor de radioterapie după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 3% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare și la următoarele constatări după aceasta, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 9% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.
(…)
(24) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. i), k), q), m), n), x)-aa), se aplică următoarele sancțiuni:

a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(25) În cazul în care, în urma controlului efectuat de către structurile de control ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ale caselor de asigurări de sănătate, se constată că serviciile raportate potrivit contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, se recuperează contravaloarea acestor servicii și se diminuează cu 10% contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații”.

 

Art. 14 alin. (71) și (72) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 14, după alin. (7), se introduc două noi alineate, alin. (71) și (72).

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (71) și (72) dispun următoarele:

(71) Casele de asigurări de sănătate informează Colegiul Farmaciștilor din România cu privire la aplicarea fiecărei sancțiuni pentru nerespectarea obligației de la art. 10 lit. q), în vederea aplicării măsurilor pe domeniul de competență.

(72) Pentru raportarea incorectă/incompletă de către o farmacie/oficină locală de distribuție a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, inclusiv pentru medicamentele expirate, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/ medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale”.

 

Art. 14 alin. (91) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 14, după alin. (9), se introduce un nou alineat, alin. (91).

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (91) dispune următoarele:

(91) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale paraclinice a obligațiilor prevăzute la art. 11 lit. ak), contravaloarea serviciilor medicale paraclinice se va diminua după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 20% la contravaloarea serviciilor medicale paraclinice aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 30% la contravaloarea serviciilor medicale paraclinice aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 40% la contravaloarea serviciilor medicale paraclinice aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații”.

 

Art. 14 alin. (111) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 14, după alin. (11), se introduce un nou alineat, alin. (111).

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (111) dispune următoarele:

(111) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de dializă a obligațiilor prevăzute la art. 12 lit. ac), contravaloarea serviciilor de dializă se va diminua după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 20% la contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 30% la contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 40% la contravaloarea serviciilor de dializă aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații”.

 

Art. 14 alin. (191) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 14, după alin. (19), se introduce un nou alineat, alin. (191).

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (191) dispune următoarele:

(191) În cazul în care se constată nerespectarea de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. ac), contravaloarea serviciilor de radioterapie se va diminua după cum urmează:

a) la prima constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 20% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
b) la a doua constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 30% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații;
c) la a treia constatare, reținerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 40% la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații”.

 

Art. 14 alin. (20), (21) și (22) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 14 alin. (20), (21) și (22) prevedeau faptul că:
(…)
(20) Nerespectarea obligației prevăzute la art. 13 lit. ș) atrage reținerea unei sume calculate după încheierea fiecărei luni, prin aplicarea unui procent de 3%, pentru fiecare lună neraportată în cadrul fiecărui trimestru, la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(21) Nerespectarea obligației prevăzute la art. 13 lit. ș) atrage reținerea unei sume calculate după încheierea fiecărui trimestru, prin aplicarea unui procent suplimentar de 5% față de procentul prevăzut la alin. (20), pentru fiecare lună neraportată în cadrul trimestrului respectiv, la contravaloarea serviciilor de radioterapie aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situații.

(22) Pentru raportarea incorectă/incompletă a datelor privind consumul de medicamente pentru unul sau mai multe medicamente trimestrial, se reține o sumă echivalentă cu contravaloarea medicamentului/medicamentelor respective, la nivelul raportării trimestriale.
(…)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 14 alin. (20), (21) și (22) – se abrogă.

 

Art. 15 alin. (1), lit. e) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 15 alin. (1), lit. e) prevedeau faptul că casele de asigurări de sănătate aflate în relații contractuale cu furnizorii pentru finanțarea programelor/ subprogramelor de sănătate curative, denumiți furnizori, au următoarele obligații:
(…)
b) să deconteze furnizorilor, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii însoțite de documente justificative transmise pe suport hârtie/în format electronic, după caz, în formatul solicitat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate și validate de casele de asigurări de sănătate potrivit reglementărilor legale în vigoare, inclusiv din punct de vedere financiar, în limita valorii de contract; pentru furnizorii care au semnătură electronică extinsă, raportarea în vederea decontării se face în sistem electronic;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 15 alin. (1), lit. e) dispune următoarele:

e) să efectueze, prin structurile de control proprii sau ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, controlul derulării programelor/subprogramelor de sănătate curative, respectiv îndeplinirea obligațiilor contractuale de către furnizorii cu care se află în relație contractuală, potrivit prevederilor normelor tehnice”.

 

Art. 16 alin. (3)  lit. n) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 16 alin. (3), după litera m), se introduce o nouă literă, lit. n).

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (3)  lit. n) dispune următoarele:

n) la a patra constatare a nerespectării de către furnizorii de servicii medicale paraclinice a obligațiilor prevăzute la art. 11 lit. ak)”.

 

Art. 16 alin. (4)  lit. i) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 16 alin. (4), după lit. h), se introduce o nouă literă, lit. i).

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (4)  lit. i) dispune următoarele:

i) la a patra constatare a nerespectării de către furnizorii de servicii de dializă a obligațiilor prevăzute la art. 12 lit. ac)”.

 

Art. 16 alin. (5) lit. g) și h) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 16 alin. (5) lit. g) și h) prevedeau faptul că contractul încheiat de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii de radioterapie se reziliază de plin drept printr-o notificare scrisă a casei de asigurări de sănătate în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data aprobării acestei măsuri, potrivit prevederilor legale în vigoare, ca urmare a constatării următoarelor situații:
(…)
g) în cazul nerespectării obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. a), b), h), p), ț) și ac);
h) odată cu prima constatare, după aplicarea în cursul unui an a sancțiunii prevăzute la art. 14 alin. (19).

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (5) lit. g) și h) dispune următoarele:

g) în cazul nerespectării obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. a), b), h), p) și ț);
h) odată cu prima constatare, după aplicarea pe toată perioada contractului a sancțiunii prevăzute la art. 14 alin. (19)”.

 

Art. 16 alin. (5)  lit. i) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Noua reglementare

La art. 16 alin. (5), după lit. h), se introduce o nouă literă, lit. i).

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (5)  lit. i) dispune următoarele:

i) la a patra constatare a nerespectării de către furnizorii de servicii de radioterapie a obligațiilor prevăzute la art. 13 lit. ac)”.

 

Art. 18, partea introductivă a alin. (1) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18, partea introductivă a alin. (1) prevedeau faptul că:

(1) Contractul de furnizare de medicamente și/sau materiale sanitare specifice, servicii Gamma Knife, servicii de diagnosticare a leucemiilor acute, servicii de radioterapie, respectiv servicii de dializă care se acordă în cadrul unor programe/subprograme curative, încheiat de casa de asigurări de sănătate cu unitățile sanitare cu paturi, se suspendă printr-o notificare scrisă în următoarele situații:
(…)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18, partea introductivă a alin. (1) dispune următoarele:

Art. 18

(1) Contractul de furnizare de medicamente și/sau materiale sanitare specifice, servicii Gamma Knife, servicii de diagnosticare și monitorizare a leucemiilor acute, servicii de diagnosticare a tumorilor solide maligne (sarcom Ewing și neuroblastom), servicii de radioterapie, respectiv servicii de dializă care se acordă în cadrul unor programe/subprograme curative, încheiat de casa de asigurări de sănătate cu unitățile sanitare cu paturi, se suspendă printr-o notificare scrisă în următoarele situații”:

 

Art. 24 alin. (10), litera a) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 alin. (10), litera a) prevedea faptul că medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecțiuni oncologice incluși în Programul național de oncologie se eliberează după cum urmează:

a) prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală, precum și pentru formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară corespunzătoare DCI-urilor: Filgrastimum, Pegfilgrastimum, medicamentele de tip hormonal care corespund DCI-urilor: Leuprorelinum, Goserelinum, Triptorelinum și Fulvestrantum și medicamentele de tip imunomodulator care corespund DCI-urilor Interferonum alfa 2A și Interferonum alfa 2B, Bortezomibum, Trastuzumabum;
b) prin farmaciile cu circuit închis din structura unităților sanitare aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru celelalte forme farmaceutice cu administrare parenterală. În vederea decontării contravalorii medicamentelor specifice acordate în cadrul programului, prescripțiile se depun la casele de asigurări de sănătate împreună cu borderoul centralizator și cu documentele justificative prevăzute în normele tehnice.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (10), litera a) dispune următoarele:

a) prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru formele farmaceutice cu administrare orală, precum și pentru formele farmaceutice cu administrare subcutanată/intramusculară corespunzătoare DCI-urilor: Filgrastimum, Pegfilgrastimum, medicamentele de tip hormonal care corespund DCI-urilor: Leuprorelinum, Goserelinum, Triptorelinum și Fulvestrantum și medicamentele de tip imunomodulator care corespund DCI-urilor Interferonum alfa 2A și Interferonum alfa 2B, Bortezomibum, Trastuzumabum (concentrația de 600 mg/5ml)”.,

 

Art. 24 alin. (10), litera a) din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 alin. (12) prevedea faptul că medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecțiuni endocrine care corespund DCI-ului Teriparatidum se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (12) – se abrogă.

 

Art. 371 din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 371 prevedea faptul că furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate au obligația să transmită, în platforma informatică din asigurările de sănătate, serviciile medicale furnizate în cadrul programelor naționale de sănătate – altele decât cele transmise în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în condițiile art. 11 lit. ai), art. 12 lit. e), art. 13 lit. e), în maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciilor medicale, pentru serviciile acordate în luna pentru care se face raportarea, în condițiile prevăzute în norme; asumarea serviciilor medicale acordate se face prin semnătură electronică extinsă potrivit dispozițiilor Legii nr. 455/2001, republicată. În situația nerespectării acestei obligații, serviciile medicale nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 371 – se abrogă.

 

Anexă, lit. B, Programul național de oncologie din H.G. nr. 206/2015 (modificată prin H.G. nr. 642/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, Programul național de oncologie prevăzut la lit. B din anexă prevedea faptul că:

Programul național de oncologie

Obiective:

a) tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice;
b) monitorizarea evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice;
c) reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare;
d) diagnosticul leucemiilor acute;
e) radioterapia bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi.

Structură:

1. Subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice
2. Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT
3. Subprogramul de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare
4. Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic și biomolecular al leucemiilor acute
5. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, Programul național de oncologie prevăzut la lit. B din anexă dispune următoarele:

Programul național de oncologie

(1) Obiective:

a) tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice;
b) monitorizarea evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice;
c) reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare;
d) diagnosticul și monitorizarea leucemiilor acute la copii și adulți;
e) radioterapia bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi;
f) diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii și adulți.

(2) Structură:

1. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice;
2. Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii ia pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT;
3. Subprogramul de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare;
4. Subprogramul de diagnostic și de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogenetic și/sau FISH și examen de biologie moleculară la copii și adulți;
5. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecțiuni oncologice;
6. Subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing și neuroblastom) la copii și adulți”.

 

Alte prevederi relevante din H.G. nr. 642/2016)

În cuprinsul hotărârii, sintagma „documentele prevăzute la art. 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare” se înlocuiește cu sintagma „documentele prevăzute la art. 223 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Modificarea H.G. nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2015 și 2016 – modificări (II) (H.G. nr. 642/2016) was last modified: septembrie 16th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.