MMJS. Proiect în dezbatere publică: Lege privind cerințele minime de creștere a mobilității salariaților între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară

5 sept. 2018
Vizualizari: 587

Potrivit site-ului oficial (www.mmuncii.ro), la data de 4 septembrie 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a pus în dezbatere publică Proiectul de Lege privind cerințele minime de creștere a mobilității salariaților între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară.

Potrivit expunerii de motive, care însoțește acest proiect, proiectul de lege stabilește cadrul general de cerințe minime în vederea creșterii mobilității lucrătorilor între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară de către aceștia.

De asemenea, urmărește reducerea obstacolelor din calea liberei circulații a lucrătorilor între statele membre ale Uniunii Europene prin îmbunătățirea regimului aplicabil dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale membrilor regimurilor de pensie suplimentară legate de existența unui raport de muncă.

Proiectul de lege stabilește tipurile de scheme de pensii suplimentare pe care le acoperă și tipurile de scheme de pensii suplimentare care sunt exceptate de la prevederile sale.

Se stabilește, ca regulă generală, faptul că un sistem de pensii suplimentare intră în domeniul propriu de aplicare ori de câte ori dreptul la pensie suplimentară se bazează pe un raport de muncă.

Astfel, cadrul general de principii reglementat prin proiectul de lege se aplică numai în cazul regimurilor de pensie suplimentară, ocupațională, în cadrul cărora dreptul la pensie există în virtutea unui raport de muncă și este legat de atingerea vârstei de pensionare sau de îndeplinirea altor cerințe, în conformitate cu prevederile regimului respectiv sau ale legislației naționale.

Proiect de lege își propune să îmbunătățească drepturile lucrătorilor în cadrul regimurilor de pensie suplimentară descrise anterior, prin stabilirea unor cerințe minime care să asigure:

– îmbunătățírea condițiilor de dobândire a drepturilor în cadrul regimurilor de pensie suplimentară;

– păstrarea drepturilor latente pentru lucrătorii care își încetează activitatea;

– posibilitatea membrilor activi și ai beneficiarilor latenți ai regimurilor de pensie suplimentară de a primi, la cerere, informații cu privire la drepturile lor în cadrul regimurilor respective.

Proiectul de lege are în vedere aplicarea Directivei 2014/50/UE din 16 aprilie 2014 privind cerințele minime de creștere a mobilității lucrătorilor între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și a păstrării drepturilor la pensie suplimentară. Astfel, acesta au urma să se aplice numai perioadelor de angajare ulterioare datei de 23 mai 2018 (termenul de transpunere).

Așa cum reiese din proiectul de lege, acesta reglementează măsurile pentru facilitarea exercitării drepturilor salariaților la libera circulație între statele membre ale Uniunii Europene prin reducerea obstacolelor create de normele care reglementează schemele de pensie suplimentară legate de existența unui raport de muncă.

Schemele de pensii suplimentare bazate pe acte individuale de aderare fac obiectul de reglementare ale prezentei legi în următoarele condiții:

a) se adresează persoanelor care se află în derularea unui raport de muncă/raport de serviciu/mandat;

b) există o implicare directă a angajatorului în negocierea sau încheierea actului individual de aderare a salariatului la schema de pensie suplimentară, în baza prevederilor contractului individual de muncă/ raportului de muncă/mandatului sau contractului colectiv de muncă aplicabil la nivelul angajatorului;

c) actul individual de aderare este agreat de salariat în condițiile stabilite de angajator cu schema de pensie suplimentară.

Proiectul de lege privind cerințele minime de creștere a mobilității salariaților între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară va sta în dezbatere publică până la date de 15 octombrie 2018.

Pentru a vedea respectivul proiect de lege, dar și expunerea de motive, vizitați site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (www.mmuncii.ro).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
MMJS. Proiect în dezbatere publică: Lege privind cerințele minime de creștere a mobilității salariaților între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și păstrării drepturilor la pensie suplimentară was last modified: septembrie 5th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.