MMJS cu privire la Ordonanța de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul muncii și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, adoptată de Guvern

12 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 477

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

La data de 9 noiembrie 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a dat publicității un comunicat cu privire la măsurile adoptate de Guvern pentru crearea cadrului legal de introducere a salariului minim diferențiat și pentru reducerea deficitului de forță de muncă.

Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul muncii și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Monitor Dosare

Așa cum este menționat în respectivul comunicat, una dintre modificările aduse Codului muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel.

Se mai prevede o altă modificare adusă Codului muncii, și anume posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu D.C.C. nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

 

👍Vezi aici: Neconstituționalitate (comunicat): Art. 56 alin. (1) lit. c) teza I din Codul muncii

 

De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, persoanele care au absolvit învățământul primar, aflate în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoștințe generale și aptitudini de bază). Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forță de muncă la nivel național, dar și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri și persoane cu studii primare.

Sursa informației

 

MMJS cu privire la Ordonanța de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul muncii și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, adoptată de Guvern was last modified: noiembrie 12th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter