[UPDATE: Secţia pentru procurori a CSM. Lămuriri referitoare la Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA] Ministrul Justiției a prezentat Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA

30 mart. 2018
Vizualizari: 2243
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 30 martie 2018: Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Lămuriri referitoare la Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA

Potrivit unui comunicat din data de 30 martie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice următoarele informații:

 

30 martie 2018 

Comunicat de presă

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor articole de presă cu referire la Raportul Inspecției Judiciare având ca obiect eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție,
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii informează opinia publică asupra faptului că:

Potrivit legii, activitatea Inspecției Judiciare constă, printre altele, în efectuarea de verificări a activității instanțelor și parchetelor și formularea de propuneri corespunzătoare, însă atributul de a decide asupra măsurilor care se impun, revine exclusiv Consiliului Superior al Magistraturii, prin secțiile sale, tocmai în considerarea rolului său constituțional de garant al independenței justiției.

În cadrul procedurii de aprobare a oricărui raport de control, Secția pentru procurori nu îndeplinește un rol pur formal de a reține propunerile formulate de inspectorii judiciari, ci exercită un rol activ în analizarea acestora și stabilește măsurile care se impun.

Astfel, așa cum rezultă din prevederile art. 75 alin. (2) din Legea nr. 317/2004, ,,Raportul de inspecție (…), împreună cu obiecțiile formulate, se înaintează secției corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care stabilește măsurile ce se impun pentru remedierea situației.

În condițiile în care, cauza având ca obiect acțiunea introdusă de Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii Secției pentru procurori nr. 686/2017 se află pe rolul Curții de Apel București – Secția a VIII-a de Contencios administrativ și fiscal și face obiectul dosarului nr. 1376/2/2018, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii înțelege să nu facă nici un un alt comentariu de natură a influența judecarea cauzei.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Sursa informației


Update 16 martie 2018: Motivarea Hotărârii nr. 52 din 27 februarie 2018 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerea ministrului justiției de avizare a revocării din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi

Potrivit unui comunicat din data de 16 martie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice următoarele informații:

16 martie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

privind motivarea Hotărârii nr. 52 din 27 februarie 2018

a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că Hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale.

Hotărârea va putea fi vizualizată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la secțiunea „Activitate consiliu – Hotărâri ale CSM”.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

 

Sursa informației


Update 28 februarie 2018: PÎCCJ. Punct de vedere referitor la solicitarea ministrului justiției de revocare din funcție a procurorului-șef DNA – soluția adoptată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii asupra solicitării ministrului justiției de avizare a revocării din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi

Potrivit unui comunicat din data de 27 februarie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității un punct de vedere referitor la solicitarea ministrului justiției de revocare din funcție a procurorului-șef DNA.

Astfel, avizul negativ dat de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerii ministrului justiției de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) confirmă punctul de vedere exprimat constant de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) privind inexistența unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri.

Totodată, revocarea din funcție a unui procuror nu poate opera decât în condițiile clar stabilite de lege, atât sub aspectul motivelor, cât și al procedurilor, prevăzute de lege și de Regulamentul de organizare și funcționare al CSM, aprobat prin Hotărârea nr. 326/2005, astfel încât să nu se aducă atingere independenței, imparțialității și reputației magistratului vizat.

În același sens, obligația ministrului justiției de a motiva temeinic solicitarea de revocare trebuie să constituie o garanție împotriva abuzurilor si arbitrariului, ignorarea acestui principiu fiind de natură să creeze un precedent periculos în privința interferenței politicului în activitatea sistemului judiciar.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare comunicatul de presă privind soluția adoptată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii asupra solicitării ministrului justiției de avizare a revocării din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi, astfel cum a fost publicat de către CSM:

27 februarie 2018

Comunicat de presă

privind soluția adoptată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii asupra solicitării ministrului justiției de avizare a revocării din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi

În ședința din data de 27 februarie 2018, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ solicitarea ministrului justiției privind revocarea doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Hotărârea va fi motivată în perioada imediat următoare și va fi publicată pe pagina de internet a Consiliului.

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Sursa informației


Update 26 februarie 2018: L.C. Kovesi va fi audiată marți la CSM

Potrivit unui comunicat din data de 26 februarie 2018, în întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secția pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuție solicitarea ministrului justiției privind revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție în ședința stabilită pentru ziua de marți, 27 februarie 2018, ora 14.00, la sediul Consiliului.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare ordinea de zi a ședinței Secției pentru procurori din data de 27 februarie 2018, astfel cum a fost publicată de către CSM:

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/02/Ordinea-de-zi_2018-02-26.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Update 23 februarie 2018: A fost publicat Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA

Potrivit unui comunicat din data de 23 februarie 2018, în ziua precedentă, ministrul justiției, Tudorel Toader, a prezentat, la orele 18.00, la sediul Ministerului Justiției, în sala de consiliu, Raportul privind activitatea managerială la DNA.

În urma acestor declarații, Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului-șef DNA.

👍Vezi aici: Procedura de revocare a procurorului general al României sau a procurorului-șef al DNA, conform Statutului magistraților și Legii privind CSM

Redăm în continuare conținutul respectivului document astfel cum a fost el publicat pe site-ul oficial al Ministerului Justiției.

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm să dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/02/RAPORT.pdf” height=”800px”]

 

În continuare prezentăm și anexele la respectivul raport, publicate de Ministerul Justiției.

Acestea au următoarea structură:

– Anexa nr. 1 conținând Raportul Inspecției Judiciare;
– Anexa nr. 2 conținând Decizia CCR nr. 68/2017;
– Anexa nr. 3 conținând Decizia CCR nr. 611/2017;
– Anexa nr. 4 conținând Decizia CCR nr. 757/2017;
– Anexa nr. 5 conținând Avizul Comisiei de la Veneția nr. 685/2012;
– Anexa nr. 6 conținând Raportul Inspecției Judiciare nr. 4759/IJ/912/DIP/2017;
– Anexa nr. 7 conținând Comunicatul Inspecției Judiciare din 12 ianuarie 2018;
– Anexa nr. 8 conținând Raportul Comisiei de la Veneția pe anul 2010;
– Anexa nr. 9 conținând Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2016;
– Anexa nr. 10 conținând Comunicatul Inspecției Judiciare din 16 februarie 2018;
– Anexa nr. 11 conținând Codul deontologic al magistraților.

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm să dați refresh)

 

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/02/Anexele-la-raportul-inspectie-judiciare-2018.pdf” height=”800px”]

 

Sursa informației


Update 23 februarie 2018: Reacția procurorului-șef DNA

Potrivit unui comunicat din data de 23 februarie 2018, ca urmare a solicitărilor reprezentanților mass media privind exprimarea unui punct de vedere față de anunțul ministrului Justiției privind „declanșarea procedurii de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarea declarație a procurorului șef al D.N.A.:

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”.

Sursa informației


Update 23 februarie 2018: Opinia Parchetului general cu privire la propunerea ministrului Justiției de revocare a procurorului-șef DNA

Potrivit unui comunicat din data de 22 februarie 2018, Procurorul General al PÎCCJ a menționat faptul că „având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”.

Conform unui alt comunicat al instituției din data de 23 februarie 2018, având în vedere solicitările mass-media de a prezenta un punct de vedere privind propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție precum și asupra raportului prezentat în acest sens, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări a anunțat că Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să prezinte un punct de vedere asupra celor două aspecte după publicarea și analiza raportului ministrului Justiției.


Ministrul Justiției a prezentat Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA

În data de 22 februarie 2018, Ministrul Justiției al României, Tudorel Toader, a prezentat raportul privind activitatea managerială a DNA.

Vezi și: [UPDATE: Reacția Comisiei Europene după propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA] Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției

Preluăm respectivul discurs al domnului Toader, astfel cu a fost el publicat de privesc.eu.

Ministrul Justiției a împărțit conținutul acestui raport în 20 de puncte, pe care le-a expus pe larg Mediafax, după cum urmează:

1. Cele trei decizii ale Curții Constituționale în care, în două dintre ele, s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public-DNA, pe de o parte, și alte autorități ale statului, Guvern și Parlament, pe de altă parte;

2. Ancheta în cazul O.U.G. nr. 13/2017. Ministrul Justiției a susținut că în cazul anchetei declanșate de DNA după adoptarea O.U.G. 13/2017 Direcția și-a arogat o competență pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, fapt, de altfel, remarcat și de Curtea Constituțională;

3. Refuzul lui procurorului -șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă;

4. Ancheta DNA în cazul hotărârilor de Guvern în cazul Belina;

5. DNA s-a erijat în evaluator în aspecte care nu au legătură cu sfera penalului;

6. Explicația comunicatelor DNA ca fiind simple opinii. Minsitrul justiției a criticat faptul că, ulterior emiterii unui comunicat oficial, DNA a susținut că formulările folosite „au reprezentat simple opinii”;

7. Împiedicarea aflării adevărului și lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă;

8. Comportament excesiv de autoritar și discreționar, în raport cu controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA, Ministrul Justiției precizând că în raport se consemnează dificultăți întâmpinate de inspectori, precum și indicii privind săvârșirea abaterii disciplinare, inclusiv prin obstrucționarea activității inspectorilor de către șefa DNA;

9. Implicarea în achetele altor procurori;

10. Prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. „Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei anchetate, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a afirmat Toader.

11. Contestarea actelor și autorității Curții Constituționale;

12. Interviurile pentru BBC și Euronews în raport cu care Minsitrul Justiției a menționat că: „Procurorul șef declara pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu acordat la Euronews s-a lansat într-o critică dură a proiectelor de lege aflate în dezbatere parlamentară, acuzând că politicienii lovesc împotriva efortului de a combate corupția. Potrivit Constitutiei, tuturor legilor în vigoare, procurorul iși exercită competențele legale, interpreteaza, aplică legea, dar opera de legiferare este a legiuitorului”.

13. Afectarea imaginii României, deoarece „au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituționale. Afirmațiile sunt fără precedent, au afectat iremediabil imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și a statului de drept”, conform precizărilor ministrului;

14. Dezinformarea forurilor europene;

15. Încercarea de a obține condamnări cu încălcarea prevederilor legale în materie de procedură și etică profesioanlă;

16. Creșterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor și raportări eronate;

17. Neimplicarea procurorului-șef în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori;

18. Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice, întrucât în multe cazuri instanțele au trimis înapoi dosarele pentru inadvertențe între înregistrarea audio și și stenogramele depuse;

19. Tergiversarea soluționării unor cauze;

20. Lipsa de reacție în verificarea activității profesionale și conduitei unor procurori.

În urma acestor declarații, Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului-șef DNA deoarece, spune el, pentru a DNA continua să funcționeze legal, DNA nu se trebuie să se mai identifice cu persoana care o conduce – informează și Agerpres.

Domnul Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an. El a afirmat că a reținut o situație fără precedent a raporturilor dintre autoritățile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituțională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în fața instanței de contencios consitutional, a acuzat implicarea doamnei Kovesi în dosare și stilul autoritar al acesteia – precizează și HotNews.

Referitor la acest discurs, premierul Viorica Dăncilă a declarat, în data de 23 februarie, că a urmărit prezentarea raportului ministrului Justiției cu privire la activitatea DNA, afirmând că nu a discutat cu el despre acest raport și nici nu are intenția să o facă anunță News.ro.

„Am spus de fiecare dată că Justiția trebuie să fie liberă și că nu trebuie nimeni să interfereze în actul de Justiție. Am ascultat odată cu dumneavostră raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte. Totul trebuie să își urmeze cursul și nu cred că trebuie eu să dau verdict sau altcineva să dea un verdict. Nu depinde de ce cred eu sau ce este clar și ce nu este clar. Cred că în țara asta avem o Constituție, avem legi și fiecare trebuie să acționeze în acest mod”, a declarat doamna Dăncilă, citată și de Digi24.

Întrebată fiind dacă susține punctele prezentate de ministrul Tudorel Toader, aceasta a spus că nu contează dacă susține sau nu, ci că trebuie luată o decizie, iar aceasta nu depinde de Guvern.

[UPDATE: Secția pentru procurori a CSM. Lămuriri referitoare la Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA] Ministrul Justiției a prezentat Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială a DNA was last modified: martie 30th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: