Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești

20 sept. 2022
Vizualizari: 247

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, pe fax, la nr. 037 204 1204, sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Redăm, în continuare, prevederile Proiectului:

Art. I. –  Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 20 octombrie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

2. La articolul 2, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Actul îndeplinit de executorul judecătoresc, în limitele competențelor legale, purtând semnătura olografă și ștampila acestuia, precum și numărul de înregistrare și data, este act de autoritate publică și are forța probantă prevăzută de lege și, după caz, forță executorie, în cazurile și condițiile prevăzute de lege.”

8. La articolul 11 alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Conflictele de competență dintre executorii judecătorești cu sediul în circumscripția aceleiași curți de apel se soluționează de acea curte de apel, la cererea oricăruia dintre executorii judecătorești.

(2) Când conflictul intervine între executori judecătorești cu sediul în circumscripția unor curți de apel diferite, competența aparține curții de apel în a cărei circumscripție se află sediul executorului judecătoresc cel dintâi sesizat.”

13. Articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 15 – (1) Poate fi numită în funcția de executor judecătoresc persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) este cetățean român, cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, cetățean al unui stat aparținând Spațiului Economic European sau cetățean al Confederației Elvețiene și are domiciliul sau reședința în România;

b) are capacitatea deplină de exercițiu;

c) este licențiată în drept;”

d) nu are antecedente penale rezultate din săvârșirea unei infracțiuni de corupție sau serviciu ori din săvârșirea cu intenție a unei alte infracțiuni;

e) cunoaște limba română;

f) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției;

g) a deținut timp de 2 ani calitatea de executor judecătoresc stagiar, a urmat cursurile INPPEJ, și a promovat examenul de definitivat sau, după caz, a promovat concursul sau examenul de admitere în profesia de executor judecătoresc pentru persoanele care au cel puțin 6 ani vechime în funcții de specialitate juridică.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) După împlinirea vârstei de 75 de ani, executorul judecătoresc poate exercita funcția numai dacă prezintă anual un certificat medical privind îndeplinirea condiției prevăzute la alin. (1) lit. f).”

35. Articolul 31 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 31 – (1) Congresul se întrunește în sesiune extraordinară, la convocarea Consiliului Uniunii sau a Camerelor, dacă acestea reprezintă cel puțin o treime din numărul executorilor judecătorești în funcție.

(2) Convocarea Congresului în sesiune extraordinară se face în termen de 7 zile de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 30 alin. (5). Congresul extraordinar se va ține în cel mult 30 de zile de la data convocării.”

53. Articolul 46 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 46 – Este interzis executorilor judecătorești să dobândească bunuri cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de art. 1654 din Codul civil.”

57. Articolul 49 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 49. – (1) Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate executorilor judecătorești sunt următoarele:

a) avertisment scris;

b) amendă cuprinsă între 2.500 lei și 50.000 lei, care se face venit la bugetul Camerei în a cărei circumscripție teritorială își desfășoară activitatea executorul judecătoresc. Neachitarea amenzii în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a stabilit sancțiunea disciplinară atrage suspendarea din funcție a executorului judecătoresc până la achitarea amenzii. Hotărârea definitivă constituie titlu executoriu;

c) suspendarea din exercițiul funcției, pe o durată între 3 și 6 luni;

d) încetarea funcției de executor judecătoresc.

(2) Sancțiunea disciplinară se individualizează în raport cu frecvența faptelor care constituie abaterea disciplinară, numărul de abateri disciplinare săvârșite, gravitatea acestora, precum și istoricul sancțiunilor disciplinare aplicate executorului judecătoresc.

(3) În cazul abaterilor prevăzute la art. 47 lit. d)-j) și lit. t)-x), pe lângă sancțiunea disciplinară aplicată, se poate dispune și obligarea executorului judecătoresc sancționat să urmeze, în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care acesta a fost sancționat, una dintre formele de pregătire profesională în cadrul  INPPEJ.

(4) Prin hotărârea de sancționare disciplinară, executorul judecătoresc poate fi obligat să achite obligațiile bănești profesionale.”

Detalii privind Proiectul și Referatul de aprobare pot fi consultate accesând sursa informației.

(Copyright: freepik.com)

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru aprobarea formatului formularului-tip de act constitutiv, a formatului cererii de înregistrare, a formatului, elementelor de siguranță și structurii certificatului de înregistrare a modelului declarației-tip pe propria răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare/desfășurare a activității

Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești was last modified: septembrie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.