Ministerul Finanțelor Publice: Proiectul OMFP privind completarea unor reglementări contabile

24 oct. 2017
Vizualizari: 699

În data de 23 octombrie 2017, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro) a fost publicat Proiectul OMFP privind completarea unor reglementări contabile.

De asemenea, a fost atașat respectivului proiect și Referatul de aprobare.

Astfel, conform precizărilor din Referatul de aprobare, cadrul de reglementare privește prevederile art. 4 alin. (1) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia Ministerul Finanțelor Publice emite reglementările contabile aplicabile operatorilor economici și persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Aceste entități aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2844/2016, cu completările ulterioare, respectiv Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei și finanțelor nr. 1969/2007, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește aspecte reglementate de proiectul de ordin, se arată faptul că potrivit art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA.

Astfel, având în vedere regimul special privind funcțiunea acestui cont impus de prevederile O.G. nr. 23/2017, în ceea ce privește debitarea și creditarea strictă a acestuia separat de funcțiunea conturilor curente de disponibilități în lei și în valută aflate la bănci, prevăzute de reglementările contabile aplicabile, se propune introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial, a două noi conturi prin care să se evidențieze strict operațiunile privind încasarea și plata TVA în lei și în valută.

Prin intermediul acestor conturi se va ține evidența disponibilităților în lei și în valută aflate în conturi la bănci reprezentând TVA încasată de la clienți, respectiv TVA achitată către furnizori și bugetul de stat, acestea permițând dezvoltarea de analitice, corespunzător instituțiilor de credit și unităților Trezoreriei Statului unde se află deschise conturile respective.

Operațiunile înregistrate în aceste conturi privesc strict operațiunile privind TVA prevăzute de O.G. nr. 23/2017, cu referire la:
– operațiuni de încasare a TVA aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor încasate, a TVA aferente diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferente plăților cu carduri de debit/credit sau cu substitute de numerar pentru care există obligația transferului din contul curent propriu în contul de TVA;
– operațiuni de plată a TVA în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, TVA achitată la bugetul de stat, precum și transferul de sume din conturile de TVA în alt cont de TVA.

Având în vedere cele de mai sus, a fost elaborat respectivul proiect de Ordin al ministrului finanțelor publice privind completarea unor reglementări contabile, care a fost supus spre aprobare și  publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, pentru consultare publică.

Sursa informației

Ministerul Finanțelor Publice: Proiectul OMFP privind completarea unor reglementări contabile was last modified: octombrie 25th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.