Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G privind modificarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice

10 nov. 2022
Vizualizari: 143

Ministerul Economiei (ME) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicării (7 noiembrie 2022) la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Articol unic – Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată, publicată ȋn Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 856 din 18 septembrie 2020, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 26 alineatul (4), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) există motive justificate pentru neutilizarea mărcii anterioare.”

2. La articolul 33, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Cererea de reînnoire a înregistrării mărcii poate fi făcută de către titularul mărcii sau de către orice altă persoană autorizată în acest sens prin lege sau în baza unui contract, într-un termen de 6 luni anterior datei expirării înregistrării, în condițiile prevăzute în regulamentul de aplicare a prezentei legi.”

3. La articolul 61, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Anularea înregistrării unei mărci sau decăderea titularului din drepturi, solicitate pe cale administrativă la OSIM, se soluționează de către o comisie de specialitate din cadrul OSIM ai cărei membri au ca atribuții doar soluționarea cererilor de anulare și decădere, fără a fi implicați în nicio altă procedură desfășurată la nivelul OSIM în privința mărcilor și fără a interfera cu activitatea Comisiei de contestații din cadrul OSIM, formată din trei membri cu experiență în domeniul juridic, potrivit procedurii prevăzute în Capitolul VIII1.”

4. După articolul 61 se introduce un nou capitol, capitolul VIII1 , cuprinzând art. 611 – 618, cu următorul cuprins:

„Capitolul VIII1 Procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere la OSIM

Art. 611 – (1) O cerere de decădere a titularului din drepturile conferite de marcă pentru motivele prevăzute la art. 55, 65, 74 sau o cerere de anulare a înregistrării unei mărci pentru motivele prevăzute la art. 56, 66, 73, va conține cel puțin următoarele:

a) datele de identificare ale persoanei care formulează cererea de decădere sau de anulare, precum și ale reprezentantului acesteia, dacă este cazul;

b) numărul de înregistrare al mărcii ce face obiectul cererii de decădere sau cererii în anulare precum și datele de identificare ale titularului acesteia;

c) indicarea produselor și serviciilor pentru care se solicită decăderea sau anularea înregistrării mărcii, în absența căreia se consideră că cererea de decădere sau de anulare vizează toate produsele și serviciile pentru care marca este înregistrată.

d) elemente de identificare privind drepturile anterioare, dacă acestea sunt invocate în cererea de anulare

e) motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea de decădere sau de anulare, după caz;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

f) înscrisuri doveditoare în susținerea cererii formulate;

g) procura sau delegația de reprezentare, dacă este cazul;

h) semnătura.

(2) În cazul în care cererea în anulare este întemeiată pe dispozițiile art. 56 alin. (1) lit. b), se vor depune precizări asupra dreptului pe care este fondată cererea și, după caz, documentele care dovedesc faptul că persoana care solicită anularea înregistrării unei mărci este titularul dreptului pe care-l invocă.

(3) Hotărârea judecătorească rămasă definitivă prin care, după caz, titularul a fost decăzut din drepturile conferite de marcă ori înregistrarea mărcii a fost anulată se va comunica la OSIM de către persoana interesată.

(4) Dispozițiile prezentului articol sunt aplicabile și în cazul în care titularul unei mărci solicită cesiunea mărcii în locul unei cereri de anulare, potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) lit. b) și alin. (3). La cererea părții interesate, OSIM înscrie în registru cesiunea parțială sau totală rezultată în urma unei hotărâri de admitere a cererii de transfer rămasă definitivă și o publică în BOPI.”

Art. 612 – În cadrul OSIM funcționează Comisia de specialitate pentru anulări și decăderi, care este competentă să soluționeze cererile depuse la OSIM având ca obiect decăderea titularului din drepturile conferite de marcă, pentru motivele prevăzute la art. 55, 65, 74 și anularea înregistrării unei mărci, pentru motivele prevăzute la art. 56, 66, 73.

Membrii Comisiei sunt persoane cu specializare în domeniul mărcilor și cu experiență de minimum 3 ani în domeniul juridic.

(…)

Art. 613 – (1) Cererile de anulare și decădere se fac în scris, în limba română și se depun la Registratura generală a OSIM, prin poștă, fax sau pe cale electronică, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

(2) Cererea de anulare sau decădere și dovezile în susținerea acesteia se va depune în atâtea copii câte părți sunt și un exemplar pentru Comisie. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de partea care le depune.

(3) Dacă înscrisurile sunt redactate într-o limbă străină, se vor depune traduceri ale acestora în limba română, certificate de partea care le depune. Înscrisurile care nu sunt traduse în limba română nu sunt luate în considerare la soluționarea cererii.

(4) Procedura se desfășoară în limba română cu convocarea părților. Părțile în cadrul procedurii de anulare și decădere se numesc petent și intimat.

(5) Cererea de anulare sau de decădere poate fi depusă și susținută în fața Comisiei în nume propriu sau printr-un reprezentant, în condițiile prevăzute la alin. (6).

(6) În fața Comisiei părțile persoane fizice se pot prezenta personal sau pot fi reprezentate de un mandatar ori de un avocat. Părțile persoane juridice se prezintă prin reprezentant legal, consilier juridic, avocat sau mandatar.

(…)

Art. 618 – După încheierea dezbaterilor, Comisia deliberează în secret asupra hotărârii pe care urmează să o pronunțe. Fiecare dintre membrii comisiei are îndatorirea să își exprime opinia, începând cu raportorul. Președintele ascultă părerile membrilor Comisiei și se pronunță cel din urmă.

(…)

(7) Hotărârile Comisiei se iau cu majoritate de voturi.

(8) Hotărârile se întocmesc într-un singur exemplar original, care se depune la dosarul de hotărâri al Comisiei și se păstrează la secretariatul Comisiei.

(9) Hotărârile se comunică părților de către secretarul Comisiei, în copie certificată pentru conformitate cu originalul. Un exemplar, în copie certificată, se atașează la dosarul cauzei.

(10) În soluționarea cererilor de anulare sau de decădere, Comisia va putea lua una dintre următoarele hotărâri:

a) admite cererea în tot sau în parte, dispunând anularea înregistrării mărcii sau decăderea titularului din drepturile conferite de marcă, în tot sau în parte, după caz;

b) respinge cererea;

c) ia act de renunțarea la soluționarea cauzei;

d) ia act de tranzacția încheiată între părți;

e) constată perimarea cererii, în cazul în care aceasta a rămas în nelucrare din motive imputabile petentului, timp de 6 luni.”

5. La articolul 62, după alineatul (3) se adaugă un nou alineat, alin. 31, cu următorul cuprins:

 „(31) Regulamentul de folosire a unei mărci colective constituită din semne sau indicații care pot servi pentru desemnarea, în comerț, a provenienței geografice a produselor sau a serviciilor, autorizează orice persoană ale cărei produse sau servicii provin din zona geografică respectivă să devină membră a asociației care este titulara mărcii, dacă persoana respectivă îndeplinește toate celelalte condiții prevăzute în regulamentul de utilizare a mărcii.”

6. La articolul 63 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

 „b) nu sunt îndeplinite cerințele prevăzute la art. 3 lit. e) sau art. 62 alin. (2) – (31);”

Pentru detalii cu privire la Proiect, Nota de fundamentare și Tabelul comparativ, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Economiei. Proiect: H.G. privind aprobarea Strategiei Naționale de Competitivitate 2021-2027

 

Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G privind modificarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice was last modified: noiembrie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.