MFP. Proiect în dezbatere publică: Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

6 aug. 2019
Vizualizari: 1808

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.ro), la data de 6 august 2019, Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică Proiectul de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Astfel, așa cum rezultă din textul respectivului proiect, urmează să se modifică o serie de acte normative:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 688 din 10 septembrie 2015; cu modif. ult.);

O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ (M. Of. nr. 555 din 5 iulie 2019);

Art. 7 din anexa I, Capitolul I, litera B la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (M. Of. nr. 492 din 28 iunie 2017 cu modif. ult.);

Alin. (1) al art. 13 din O.U.G. nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală  (M. Of. nr. 230 din 22 aprilie 2013; cu modif. ult.);

O.U.G. nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare și investiții (M. Of. nr. 991 din 22 noiembrie 2018; cu modif. ult.);

Legea nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. (rep. M. Of. nr. 260 din 18 aprilie 2007; cu modif. ult.).

Așa cum rezultă din nota de fundamentare, în ceea ce privește modificările aduse Codului fiscal, se prevede includerea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și  cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

De asemenea, pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor.

Astfel, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

În legătură cu aplicarea dispozițiilor care modifică și completează prevederile Codului fiscal referitoare la facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor, astfel cum au fost introduse prin O.U.G. nr. 43/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investițiilor, ținând cont de caracterul lunar al obligațiilor fiscale aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și al indicatorului lunar „cifra de afaceri”, în funcție de care se aplică facilitățile fiscale, pentru evitarea aplicării neunitare a prevederilor fiscale, se propune clarificarea lunii în care se realizează veniturile pentru care se aplică noile prevederi, respectiv începând cu veniturile aferente lunii iulie 2019.

Totodată, se propune extinderea aplicabilității normativelor în vigoare în domeniul funcției publice pentru celelalte categorii de personal din sectorul bugetar, respectiv se propune ca prevederile art. 391 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, să se aplice în mod corespunzător tuturor autorităților și instituțiilor publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare, subordonare și de categoria de personal prevăzută în statul de funcții.

De asemenea, se propune ca drepturile salariale aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice și instituțiilor din subordine să se recalculeză și se stabilească, prin derogare de la art. 34 alin. (2) din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a respectivei ordonanțe.

Sursa informației

 

MFP. Proiect în dezbatere publică: Ordonanța privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare was last modified: august 6th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.