MFP. Proiect în dezbatere publică: Hotârârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică

29 ian. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 277

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.ro), la data de 28 ianuarie 2019, Ministerul Finanțelor Publice a dat publicității Proiectul de Hotârâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin H.G. nr. 1470/2007 (M. Of. nr. 870 din 19 decembrie 2007; cu modif. ult. ).

Așa cum rezultă din nota de fundamentare, prin respectivul proiect, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere următoarele:

Monitor Dosare

– Introducerea la punctul 2 d) a definiției instrumentelor financiare derivate.

– În textul actului normativ a fost modificată formularea pentru a reflecta în mod clar că toate acțiunile referitoare la operațiunile cu instrumente financiare derivate ce vor fi întreprinse de Ministerul Finanțelor Publice vor fi făcute în numele statului.

– La punctul 3.2.6 a) și b) a fost eliminat scopul privind administrarea specifică a unui anumit risc deoarece instrumentele financiare sunt utilizate pentru reducerea expunerii la risc a portofoliului de datorie publică guvernamentală. Pentru administrarea riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să realizeze, în numele statului, următoarele operațiuni, fără a se limita la acestea, respectiv swap-uri valutare, contracte futures, contracte forward, swap-uri pe rata dobânzii, opțiuni și alte operațiuni cu instrumente financiare derivate.

– Punctul 3.2.6^1 a fost completat astfel încat în scopul limitării riscurilor asumate de către stat în cazul operațiunilor de administrare a pasivelor și a operațiunilor cu instrumente financiare derivate, în funcție de complexitatea fiecărei tranzacții și a documentației contractuale aferente, Ministerul Finanțelor Publice, prin direcția de specialitate, poate selecta firme de avocatură pentru prestarea de servicii de consultanță juridică, conform legii.

– La punctul 3.3.1 sintagma „instituții financiare” a fost completată cu sintagma “sau cu entitați înființate în acest scop de către instituțiile financiare pentru operațiuni cu instrumente financiare derivate”, având în vedere că, în anumite cazuri instituțiile financiare creează aceste entitați care este posibil sa nu se califice la instituții financiare dar pe care le pot folosi cu scopul de a realiza operațiuni cu instrumente financiare derivate.

– Punctul 3.3.2 a fost modificat în sensul introducerii operațiunilor de compensare cu clauza de exigibilitate imediată, noțiune prevăzută în O.G. nr. 14/2018 prin care a fost modificată și completată a OUG nr.64/2007 privind datoria publică cu introducerea unor definiții noi referitoare la clauza de compensare cu exigibilitate imediată și colateral.

– Punctul 3.3.3 a fost abrogat, deoarece este deja reglementat faptul ca Ministerul Finanțelor Publice are autoritatea de a încheia contracte/acorduri cadru (acorduri ISDA) în vederea efectuării de operațiuni cu instrumente financiare derivate (la punctele 3.3.1 si 3.2.6).

– Punctul 3.3.4 a fost modificat, astfel încât definitiile și condițiile de utilizare pentru instrumentele financiare derivate utilizate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentala se stabilesc prin norme aprobate prin ordin al ministrului finanțelor publice.

– Punctul 3.5.1 a fost modificat și completat astfel încât veniturile respectiv cheltuielile rezultate în urma efectuării operațiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale, inclusiv operațiunile de administrare a pasivelor și operațiunile cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală în numele statului, reprezintă venituri respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.

Pentru a vedea respectivul proiect de hotărâre, dar și nota de fundamentare, vizitați site-ul oficial (www.mfinante.ro).

MFP. Proiect în dezbatere publică: Hotârârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică was last modified: ianuarie 29th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter