MF. Proiect: Ordin privind completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici

27 iul. 2022
Vizualizari: 326

Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, conținutul Proiectului:

ART. I −  Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1802/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La punctul 2 din Reglementările contabile prevăzute în Anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1802/2014, cu modificările și completările ulterioare, după lit. b) se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins:

„c) Directiva (UE) 2021/2101 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea, de către anumite întreprinderi și sucursale, de informații privind impozitul pe profit, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 429 din data de 1 decembrie 2021”.

(…)

ART. II −Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 și 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

2. După pct. 60 din Reglementările contabile prevăzute în Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2844/2016, cu modificările și completările ulterioare se introduce un nou capitol, Capitolul 8¹, cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL 8¹ – RAPORTUL PRIVIND INFORMAȚIILE REFERITOARE LA IMPOZITUL PE PROFIT

60¹ (1) În înțelesul prezentului capitol se aplică următoarele definiții:

− „Societate-mamă finală” înseamnă o entitate care întocmește situațiile financiare anuale consolidate ale celui mai mare grup de entități;

−  „Situații financiare anuale consolidate” înseamnă situațiile financiare care sunt întocmite de o societate-mamă a unui grup, în care activele, datoriile, capitalurile proprii, veniturile și cheltuielile sunt prezentate ca fiind cele ale unei singure entități economice;

−  „Jurisdicție fiscală” înseamnă un stat sau o jurisdicție nestatală care are autonomie fiscală în ceea ce privește impozitul pe profit;

− „Entitate autonomă” înseamnă o entitate care nu face parte dintr-un grup, astfel cum este definit în IFRS-uri.

(…)

Entitățile care au obligația de a transmite rapoarte cu privire la impozitul pe profit

60² (1) Societățile-mamă finale, ale căror venituri consolidate au depășit la data bilanțului lor, pentru fiecare dintre ultimele două exerciții financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei (echivalentul a 747.474.740 euro la cursul valutar publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 21 decembrie 2021), astfel cum se reflectă în situațiile lor financiare anuale consolidate, au obligația să întocmească, să publice și să asigure accesul la un raport privind informațiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele două exerciții financiare consecutive.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) O societate-mamă finală nu mai face obiectul obligațiilor de raportare stabilite la alin. (1) atunci când venitul consolidat total al acesteia la data bilanțului scade sub cuantumul de 3.700.000.000 lei pentru fiecare dintre ultimele două exerciții financiare consecutive, astfel cum se reflectă în situațiile sale financiare anuale consolidate”.

(…)

ART. III − „(1) Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

(2) Entitățile care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile prezentului ordin de la începutul primului exercițiu financiar astfel ales, care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2023”.

ART. IV – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pentru mai multe detalii legate de Proiect, vă invităm să accesați sursa informației.

MF. Proiect: Ordin privind completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici was last modified: iulie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.