MF. Proiect: Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

12 feb. 2021
Vizualizari: 430

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.gov.ro), joi, 11 februarie a.c., Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Redăm, în continuare, cele mai importante dispoziții prevăzute în respectivul Proiect:

Art. 3

„(1) Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabilește la venituri în sumă de 90.079.743 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 90.079.743 mii lei, atât la credite de angajament cât și la credite bugetare.

(2) Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale se stabilește la venituri în sumă de 283.325 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 140.395 mii lei, atât la credite de angajament cât și la credite bugetare, cu un excedent de 142.930 mii lei.

(3) Sinteza proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și detalierea pe proiecte și programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare, detaliate, sunt prevăzute în anexele nr.4/03 și 6/03.

(4) Sinteza finanțării programelor bugetului asigurărilor sociale de stat cu detalierea pe fișele programelor, este prevăzută în anexa nr. 5/03”.

Art. 5

„(1) Bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru șomaj, se stabilește la venituri în sumă de 3.375.525 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 3.375.525 mii lei atât la credite de angajament cât și la credite bugetare.

(2) Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale instituit prin Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, se stabilește la venituri în sumă de 1.303.196 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 110.340 mii lei, atât la credite de angajament cât și la credite bugetare, cu un excedent de 1.192.856 mii lei.

(3) Sinteza proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și detalierea pe proiecte și programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare, detaliate, sunt prevăzute în anexele nr. 4/04 și 6/04.

(4) Sinteza finanțării programelor bugetului asigurărilor pentru șomaj cu detalierea pe fișele programelor, este prevăzută în anexa nr. 5/04.

 (5) Sinteza sumelor alocate pentru instituții publice finanțate partial din venituri proprii este prevăzută în anexa nr. 7/04”.

Art. 10

„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se autorizează ordonatorul principal de credite  să introducă, în anexele la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj și în bugetele instituțiilor finanțate parțial din bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.105/2016, cu modificările și completările ulterioare, proiecte noi aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020.

(2) În condițiile prevăzute de Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2021, se autorizează ordonatorul principal de credite să efectueze virări de credite bugetare între titlurile, articolele și alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol sau de la alte capitole pentru asigurarea creditelor bugetare necesare la titlul 58 «Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020», pentru finanțarea proiectelor noi cu încadrarea în nivelul total al creditelor bugetare aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz.

(3) Se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în bugetele prevăzute la alin. (1) creditele de angajament necesare implementării proiectelor noi la nivelul prevăzut în contractele/deciziile/ordinele de finanțare/avizele de principiu cu beneficiarii în cadrul programelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020.

(4) Se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în fișele proiectelor, creditele de angajament și creditele bugetare potrivit alin. (2) și (3) necesare implementării proiectelor noi să majoreze creditele bugetare și creditele de angajament aferente estimărilor pentru anii 2022-2024 și anii ulteriori și, după caz, să modifice Programul de investiții publice”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 15

„Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 este de 5.380 lei”.

Art. 16

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul:

a) asiguratului sau pensionarului, la 5.380 lei;

b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.690 lei”.

Art. 18

(1) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,1% asupra sumelor plătite.

(2) Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite.

(3) Cheltuielile stabilite prin aplicarea coeficienților prevăzuți la alin. (1) și (2) se suportă din bugetul din care se finanțează drepturile respective”.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect, anexe și la expunerea de motive, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MF. Proiect: Legea bugetului de stat pe anul 2021

MF. Proiect: Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 was last modified: februarie 12th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.