MF. O.U.G privind modificarea unor acte normative

10 iun. 2022
Vizualizari: 370

Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. privind modificarea unor acte normative, care modifică Codul fiscal, Codul Vamal, O.G. nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale și alte acte normative.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (19 iunie 2022), pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi din cadrul Proiectului:

Art. I. – Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 648 din 5 august 2019, aprobată prin Legea nr. 216/2021,cu modificările și completările ulterioare,se modifică după cum urmează:

1. Titlul capitolului I se modifică și va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL I
Instituirea unor măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2021”

2. La articolul 1, alineatele (1), (3) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) În scopul revitalizării și evitării deschiderii procedurii insolvenței, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice definite potrivit art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și a unităților administrativ-teritoriale, aflați în dificultate financiară și pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii”.

(…)

Art. III– Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 19 aprilie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 270, alineatul (2) literele a) și b),se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) introducerea în/sau scoaterea din țară, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin nedeclarare sau sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă sunt depășite limitele cantitative prevăzute la art. 452. lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul produselor accizabile supuse marcării, sau dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei, în cazul produselor accizabile nesupuse marcării, și mai mare de 40.000
lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

b) introducerea în/sau scoaterea din țară, de două ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin nedeclarare sau sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă nu sunt depășite limitele cantitative prevăzute la art. 452 lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în cazul produselor accizabile supuse marcării, sau dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mică de 20.000 lei în cazul produselor accizabile nesupuse marcării și mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.”

Art. IV – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 452, alineatul (1), litera. h) se modifică și va avea următorul cuprins:
„h) deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepția celor deținute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, 400 țigări de foi de 3 grame, 200 țigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, peste 300 litri;”.

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MF. Proiect: O.U.G. privind modificarea art. 6^1 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

 

MF. O.U.G privind modificarea unor acte normative was last modified: iunie 10th, 2022 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.