Menţinerea măsurii arestării preventive a persoanei solicitate. Retragerea contestaţiei formulate (NCPP, L. nr. 302/2004)

3 nov. 2020
Vizualizari: 274
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 256/2020

NCPP: art. 275 alin. (3) și (6); L. nr. 302/2004: art. 113 alin. (2)

Prin Încheierea din data de 21 aprilie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, s-a menținut măsura arestării preventive a persoanei solicitate A., în prezent aflat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Buzău, pentru o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 25 aprilie 2020 și până la 24 mai 2020 inclusiv.

În temeiul art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului.

Pentru a pronunța această hotărâre, judecătorul fondului a reținut că la data de 10 aprilie 2020 a fost înaintată instanței adresa nr. x emisă la 9 aprilie 2020 de I.G.P.R – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Sirene, privind menținerea măsurii arestării în vederea predării către autoritățile judiciare din Belgia a persoanei solicitate A., măsură care a a fost luată prin sentința penală nr. 29 din data de 7 aprilie 2020 a Curții de Apel Ploiești și pusă în executare prin mandatul nr. x/MEA/2020 din data de 7 aprilie 2020.

De asemenea, a fost comunicat că Biroul Sirene România a comunicat Biroului Sirene Belgia faptul că a fost aprobată predarea persoanei solicitate A. .

Curtea a reținut că dispozițiile art. 113 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 republicată prevăd că „dacă din motive independente de voința autorităților române sau ale statului emitent, predarea nu se poate efectua în termenul stabilit de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române și autoritatea competentă a statului emitent, predarea va avea loc în termen de 10 zile de la noua dată convenită”, urmând a fi reprogramată la momentul la care situația epidemiologică va permite acest lucru.

Împotriva încheierii penale din data de 21 aprilie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, a formulat contestație, în termen legal, persoana solicitată A..

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția Penală, la data de 22 aprilie 2020.

În ședința publică de astăzi, 29 aprilie 2020, contestatorul persoană solicitată A. a transmis la dosar o cerere prin care a arătat că își retrage contestația formulată împotriva încheierii din data de 21 aprilie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, fiind de acord să fie predat autorităților judiciare din Belgia.

Înalta Curte, văzând, pe de o parte, declarația contestatorului A. în sensul retragerii contestației formulată împotriva încheierii din data de 21 aprilie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, aceasta reprezentând manifestarea sa unilaterală de voință, iar pe de altă parte, că exercitarea oricărei căi de atac este guvernată de principiul disponibilității încât partea care a exercitat o cale de atac, fie ordinară, fie extraordinară, poate să și-o retragă până la închiderea dezbaterilor, va lua act de retragerea cererii.

Obligă contestatorul persoana solicitată la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Menținerea măsurii arestării preventive a persoanei solicitate. Retragerea contestației formulate (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: octombrie 31st, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.