MDLPA. Proiect: Legea privind zonele metropolitane

21 mart. 2022
Vizualizari: 713

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind zonele metropolitane.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (18 martie 2022), pe adresa de e-mail: transparenta@mlpda.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Articolul 1

Prin prezenta lege se stabilesc cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România.

Articolul 2

(1) Politica de dezvoltare metropolitană reprezintă ansamblul politicilor elaborate, cu consultarea partenerilor socio-economici interesați, în scopul dezvoltării coerente și durabile a unor arii teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea capitalei României, a municipiilor reședință de județ și a municipiilor, altele decât cele reședință de județ.

(2) Aplicarea politicilor de dezvoltare metropolitană se realizează în concordanță cu obiectivele și prioritățile generale de dezvoltare a României, precum și cu obiectivele din domeniul dezvoltării urbane și regionale și a coeziunii economice și sociale asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

(3) Politica de dezvoltare metropolitană se întemeiază pe principiile autonomiei locale, cooperării și parteneriatului.

(…)

Articolul 6

(1) O unitate administrativ-teritorială poate face parte dintr-o singură zonă metropolitană.

(2) Unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul metropolitan al municipiilor reședință de județ, în cazul în care doresc înscrierea într-o zonă metropolitană, pot intra doar în componența zonelor metropolitane ale acestora, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 5 alin. (4).

(3) Unitățile administrativ-teritoriale situate pe teritoriul metropolitan a două sau multe municipii, altele decât cele reședință de județ, pot alege zona metropolitană din care să facă parte.

(4) Lista cu unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în teritoriul metropolitan al municipiilor reședință de județ și al altor municipii se află în anexa nr. 1, iar harta cu respectivele unități administrativ-teritoriale se află în anexa nr. 2. Anexele nr. 1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta lege.

(…)

Articolul 22

Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 618 din 18 iulie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. după art. 32 se introduce un articol nou, art. 321, cu următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

«Art. 321

Prevederi aplicabile unităților administrativ-teritoriale care fac parte din zone metropolitane

(1) Prin excepție de la prevederile art. 32 alin. (1) lit. b), pentru contribuabilii care își au domiciliul pe raza zonei metropolitane, impozitul pe venit se virează astfel:

a) 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații;

b) 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.

(2) Pentru zonele metropolitane, prin excepție de la prevederile art. 32 alin. (1) lit. b), o cotă de 5% din impozitul pe venit se virează de către Ministerul Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice județene, respectiv a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, către zona metropolitană constituită.

(3) Sumele virate potrivit prevederilor alin. (2) se utilizează de către zona metropolitană exclusiv pentru realizarea unor investiții, după cum urmează:

a) 30% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale aferente coroanei 1 și coroanei 2, după caz;

b) 70% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în jurul căreia a fost constituită zona metropolitană.»

(4) Ministerul Finanțelor aprobă, prin ordin, procedura pentru aplicarea prevederilor alin. (1) și (2) privind operațiunile de virare a sumelor aferente impozitului pe venit către zonele metropolitane constituite.

Articolul 23

Prevederile art. 22 alin. (1)-(3) intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

(…)”.

Pentru detalii suplimentare privind Proiectul, Expunere de motive și Anexe, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

🔔Vezi și MDLPA. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici

MDLPA. Proiect: Legea privind zonele metropolitane was last modified: martie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.