Măsurile necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore – modificări (Legea nr. 157/2022)

27 mai 2022
Vizualizari: 244

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore 

(M. Of. nr. 964 din 14 noiembrie 2018)

Legea nr. 157/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore

(M. Of. nr. 516 din 25 mai 2022)

 

– modifică: titlul, art. 1, art. 4: partea introductivă, alin. (2) lit. h), alin. (3), art. 18, art. 19, art. 20, art. 25 alin. (2) și (3), art. 33, art. 34, anexa nr. 2;

introduce: art. 2 alin. (10 lit. m)-q), art. 2^1, art. 20^1;

– abrogă: art. 25 alin. (1) lit. n).

În M. Of. nr. 516 din 25 mai 2022 s-a publicat Legea nr. 157/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore. 

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivului act normativ.

Titlul

Vechea reglementare

„Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore”.

Noua reglementare

Titlul legii se modifică și va avea următorul cuprins:

„Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime”.

 

Art. 1

Vechea reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„(1) Prezenta lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, denumită în continuare ANRM.

(2) În situația în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/unor acord/acorduri petrolier/petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operațiunile petroliere desfășurate cu privire la perimetrele petroliere offshore”.

Noua reglementare

Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Prezenta lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore și onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, denumită în continuare ANRM.

(2) În situația în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/unor acord/acorduri petrolier/petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operațiunile petroliere desfășurate cu privire la perimetrele petroliere offshore și onshore de adâncime.

(3) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabilește ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime și a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier”.

 

Art. 2^1

Noua reglementare

După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 21, cu următorul cuprins:

(1) Regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare include și impozitul asupra veniturilor suplimentare obținut din perimetrele reglementate de prezenta lege, prevăzut la art. 19.

(2) Regimul de redevențe include baza de calcul și metoda de calcul al redevenței petroliere, cotele procentuale de redevență petrolieră și pragurile de producție brută aferente acestor cote, reglementate de Legea nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile la data de 1 ianuarie 2022.

(3) Modificarea regimului de redevențe și a regimului fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare, în condițiile prezentei legi, cuprinde:

a) introducerea de noi redevențe, contribuții, taxe și impozite, tarife aplicabile specific sau în mod disproporționat sectorului petrolier; în acest sens, impozitele, taxele și contribuțiile, tarifele aplicabile specific sau în mod disproporționat sectorului petrolier cuprind: impozitele, taxele și contribuțiile, tarifele aplicabile unui număr limitat de sectoare de activitate, cum ar fi sectorul energetic, sectorul extractiv sau cele aplicabile unui număr limitat de operatori economici, definiți pe baza unor criterii limitative, cum ar fi cifra de afaceri sau nivelul profitului;

b) majorarea cotelor procentuale de redevență petrolieră sau modificarea pragurilor de producție brută aferente acestor cote, stipulate în fiecare acord petrolier la data de 1 ianuarie 2023, sau modificarea bazelor de impozitare ori a metodei de calcul al redevențelor petroliere datorate la data de 1 ianuarie 2023 pentru operațiuni petroliere de exploatare a petrolului din zăcămintele petroliere, reglementate de Legea nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare;

c) majorarea cotelor, modificarea bazelor de impozitare sau a metodei de calcul al oricăruia dintre impozitele, taxele și contribuțiile aplicabile la data de 1 ianuarie 2023, exclusiv sectorului petrolier;

d) introducerea de noi impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului”.

 

Art. 18

Vechea reglementare

„Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare desfășurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Noua reglementare

Articolul 18 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și/sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023”.

 

Art. 20^1

Noua reglementare

După articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 201, cu următorul cuprins:

„(1) Regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare, prevăzute la art. 18 și 19, odată ce au fost introduse în acordurile petroliere, nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, pe toată durata acestora.

(2) Prevederile art. 20 vor rămâne nemodificate pe toată durata acordurilor”.

 

Art. 25 alin. (2) și (3)

Vechea reglementare

„(2) Sancțiunea amenzii pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a)b) și f)-n) se aplică titularului, iar pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. c)-e), entităților emitente.

(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Energiei, pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a)b)h)i)k) și l), din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru alin. (1) lit. c)-g), de către inspectorii de muncă, pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. j) și m) și de către ANRE, pentru contravenția prevăzută la alin. (1) lit. n)”.

Noua reglementare

La articolul 25, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Sancțiunea amenzii pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și f)-m) se aplică titularului, iar pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. c)-e), entităților emitente.

(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către persoane anume desemnate din cadrul Ministerului Energiei, pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), h), i), k) și l), din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru cele de la alin. (1) lit. c)-g), de către inspectorii de muncă, pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. j) și m)”.

 

Anexa nr. 2

Noua reglementare

Conform noii reglementări, anexa nr. 2, care privește formula de calcul pentru impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore, se modifică

 

Art. II din Legea nr. 157/2022

„Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală prevăzut la art. 19 alin. (6) din Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, cu modificările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Art. III din Legea nr. 157/2022

„Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 964 din 14 noiembrie 2018, cu modificările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”.

Măsurile necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore – modificări (Legea nr. 157/2022) was last modified: mai 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.