Mariusz Maciejewski: Cred că pentru moment, independența avocaților se găsește în condiții bune

19 mai 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 680

Nicolae Cîrstea: Domnule avocat, suntem bucuroși să vedem și câteva experiențe din Polonia de la Varșovia, pe această zonă a independenței avocaților, tema conferinței noastre de astăzi de la Craiova.

Mariusz Maciejewski: A fost o experiență excelentă și sunt foarte bucuros să văd cum Craiova este activă și ocupă o poziție din ce în ce mai activă pe harta juridică a Europei, aș putea spune. Conferința a avut o temă foarte importantă și am putut lua cunoștință de probleme cu care se confruntă unele țări și de soluții care au fost aplicate și care au funcționat sau nu. În ansamblu, a fost un eveniment foarte important, în opinia mea.

Nicolae Cîrstea: Comisia din care faceți parte a avut ieri la Craiova o întâlnire cu membrii acesteia. Care sunt punctele cele mai importante care au fost dezbătute și eventualele rezoluții la care s-a ajuns în urma acestei ședințe de lucru?

Mariusz Maciejewski: Comisia Barourilor de Est a FBE a organizat o întâlnire foarte importantă pe tema dificultăților cu care se confruntă avocații din regiune. Discuțiile s-au concentrat pe probleme concrete care pot fi rezolvate și primul lucru pe care l-am stabilit a fost să începem prin a schimba informații cu ajutorul Internetului. De asemenea, câteva barouri au fost invitate să devină membre FBE, fapt care sperăm că se va realiza în viitorul apropiat.

Nicolae Cîrstea: Conferința de astăzi ne-a relevat experiența foarte interesante, diverse pe această zonă a independenței avocaților în Europa de Est. Cum se prezintă lucrurile la dumneavoastră în Polonia, în interiorul Baroului Varșovia?

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Mariusz Maciejewski: Cred că pentru moment, independența avocaților nu ridică probleme deosebite. Desigur, au fost făcute încercări de a pune în pericol această valoare. Încă mai există câteva provocări, câteva încercări, dar în general avocații opun rezistență ideilor care le pun în pericol independența. Așadar, în opinia mea, în general, independența avocaților este în condiții bune în Polonia.

Nicolae Cîrstea: Audiind experiențele despre care s-a vorbit în conferință ale colegilor din Serbia, dar și situația avocaților din Turcia, mi-am dat seama că această temă a independenței avocaților este una permanentă, una care poate ridica probleme intempestiv. Deși anterior nu ar fi existat poate condiții ca această independență să fie afectată, lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. Ce ar trebui să facă avocații din țara dumneavoastră, spre exemplu, pentru a proteja această independență a avocaților? Legislația, discuții permanente cu autoritățile?

Mariusz Maciejewski: Aceasta este o întrebare foarte interesantă. Ceea ce eu am notat mai mult la conferință, în acest context, este că avocații pot protesta, așa cum a fost oferit exemplul grevei avocaților din Serbia. În Polonia nu am avut probleme de asemenea întindere care să fi necesitat proteste, chiar dacă a fost odată o problemă cu onorariile avocaților și a fost un protest mic, dar nu am realizat că o grevă a avocaților este posibilă. Am văzut însă, că acest lucru este posibil și că poate influența politicienii. Ca să fiu sincer, nu știu cum poate funcționa acest mecanism, pentru că în Polonia nu suntem în situația de a fi nevoie să luptăm pentru independența noastră și sper că această stare va continua, dar informațiile despre greva avocaților au fost foarte interesante.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, domnule avocat. Sper că v-ați simțit bine la Craiova și plecați cu un bagaj de cunoștințe noi și cu experiențe împărtășite care vă vor ajuta inclusiv pe această zonă a apărării independenței colegilor avocați.

Mariusz Maciejewski: Am fost încântat de Craiova și de Baroul Dolj. Sunt oameni minunați, cu orientare internațională, foarte deschiși, foarte bine organizați, așa că am o impresie foarte bună. O voi răspândi în întreaga lume.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc.

Mariusz Maciejewski: Mulțumesc.

Mariusz Maciejewski: Cred că pentru moment, independența avocaților se găsește în condiții bune was last modified: mai 23rd, 2017 by Mariusz Maciejewski

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter