MAI. Proiect: Legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular

25 oct. 2022
Vizualizari: 192

Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (24 octombrie 2022), pe adresa de e-mail: dj-international.transparenta@mai.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Articol unic. – Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 178 din 12 martie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Conducătorii executivi ai societăților specializate de detectivi particulari trebuie să fie absolvenți ai facultății de drept sau ai unei școli postliceale de detectivi ori să fi îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unei instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale cu grad de ofițer și să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 5 lit. c), d), e) și f).”

2. La articolul 5 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) posedă cel puțin studii medii și este absolventă a unei școli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale ori este absolventă a unei instituții de învățământ superior și a absolvit un curs în specialitatea detectiv particular;”

3. La articolul 5, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

,,(2) Îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) și f), inclusiv de către persoanele prevăzute la art. 2 alin. (3) și (4), se verifică de către inspectoratele de poliție județene sau, după caz, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în evidențele specifice.”

4. La articolul 5, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Îndeplinirea condiției prevăzute la alin. (1) lit. b), în ceea ce privește îndeplinirea funcției de polițist ori lucrător în cadrul unei instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale, inclusiv de către persoanele prevăzute la art. 2 alin. (3), se
verifică de către inspectoratele de poliție județene sau, după caz, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin solicitarea unei adeverințe de la instituția publică la care a fost încadrat, în baza consimțământului expres al beneficiarului. Instituția publică eliberează adeverința în termen de 10 zile calendaristice de la solicitare.”

5. La articolul 6 alineatul (1), literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„c) actul de studii, în original;

d) actul de absolvire a unui curs în specialitatea detectiv particular, după caz, în original;”

Pentru o vizualizare completă a Proiectului, precum și a Expunerii de motive, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MAI. Proiect: Ordin privind organizarea și funcționarea bazei naționale de date privind operatorii economici care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
MAI. Proiect: Legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular was last modified: octombrie 26th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.