Litigiile în care este implicat un judecător în calitate de reclamant sau de pârât. Înlăturarea oricărei suspiciuni de soluţionare părtinitoare a cauzei din pricina calităţii părţii (NCPC)

28 ian. 2022
Vizualizari: 490
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1272/2021

NCPC: art. 127,  art. 133 pct. 2,  art. 135 alin. (1), art. 651 alin. (1)

Înalta Curte, competentă să soluționeze conflictul conform art. 133 pct. 2 raportat la art. 135 alin. (1) C. proc. civ., stabilește competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sinaia, pentru următoarele argumente:

Potrivit art. 127 C. proc. civ. „(1) Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competența instanței la care își desfășoară activitatea sau a unei instanțe inferioare acesteia, va sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța la care își desfășoară activitatea. (2) În cazul cererii introduse împotriva unui judecător care ar fi de competența instanței la care acesta își desfășoară activitatea sau a unei instanțe inferioare acesteia, reclamantul poate sesiza una dintre instanțele judecătorești de același grad aflate în circumscripția oricăreia dintre curțile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripție se află instanța care ar fi fost competentă, potrivit legii. (2^1) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și în ipoteza în care o instanță de judecată are calitatea de reclamant sau de pârât, după caz. (3) Dispozițiile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și în cazul procurorilor, asistenților judiciari și grefierilor.”

Textul legal reglementează situația particulară a litigiilor în care este implicat un judecător în calitate de reclamant sau de pârât, sau, în mod corespunzător un procuror, asistent judiciar, grefier ori chiar instanță, rațiunea normei fiind aceea de a înlătura orice suspiciune de soluționare părtinitoare a cauzei, din pricina calității părții.

În cauză, cererea de încuviințare a executării silite este formulată de către executorul judecătoresc în numele și pentru creditoarea având calitatea de judecător la Tribunalul Brașov, instanță superioară celei învestite conform art. 651 alin. (1) C. proc. civ. (Judecătoria Brașov) și care se află în circumscripția teritorială a Curții de Apel Brașov.

Învestirea Judecătoriei Brașov a avut loc în condițiile în care creditoarea nu s-a conformat dispozițiilor art. 127 C. proc. civ. și a introdus cererea de chemare în judecată la instanța inferioară celei la care își desfășoară activitatea, deși acest lucru nu este permis de lege.

Judecătoria Sinaia în favoarea căreia s-a dispus declinarea de competență întemeiată pe dispozițiile art. 127 C. proc. civ., incidente în cauză în considerarea calității de judecător a creditoarei, se află în circumscripția învecinată curții de apel în a cărei circumscripție se află instanța la care își desfășoară activitatea creditoarea, respectiv în circumscripția Curții de Apel Ploiești, situație ce se circumscrie textului legal menționat.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va stabilit competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Sinaia.

Sursa informației: www.scj.ro.

Litigiile în care este implicat un judecător în calitate de reclamant sau de pârât. Înlăturarea oricărei suspiciuni de soluționare părtinitoare a cauzei din pricina calității părții (NCPC) was last modified: ianuarie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.