Lipsa motivelor de nelegalitate pe care se întemeiază cererea de recurs și lipsa menţiunii că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat. Sancțiunea nulității

26 aug. 2022
Vizualizari: 870
  • NCPC: art. 137 alin. (1)
  • NCPC: art. 302^1 alin. (1) lit. c)
  • NCPC: art. 304
  • NCPC: art. 306 alin. (1)

Prin cererea înregistrată la data de 23 octombrie 2018 pe rolul Curții de Apel București sub nr. x/2008, petentul A. a solicitat îndreptarea erorilor judiciare existente în Decizia civilă nr. 347 A din data de 9 octombrie 2012, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în Dosarul nr. x/2008.

În motivarea cererii, petentul a susținut că eroarea constă în faptul că a fost admisă excepția prescripției dreptului la acțiune, cu referire la cererea de constatare a nulității absolute a contractului de vânzare – cumpărare nr. x din 5 noiembrie 1996 și, în consecință, a fost respinsă cererea de constatare a nulității absolute a acestui contract, ca fiind prescrisă.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 992 din 22 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând excepția nulității invocată din oficiu, a cărei analiză este prioritară, în considerarea prevederilor art. 137 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte urmează a constata nulitatea căii de atac, pentru următoarele considerente:

Potrivit dispozițiilor art. 302^1 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde, sub sancțiunea nulității, motivele de nelegalitate pe care se întemeiază sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat.

Conform art. 306 alin. (1) C. proc. civ., recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepția motivelor de ordine publică ce pot fi invocate și din oficiu de instanța de recurs.

De asemenea, potrivit art. 306 alin. (3) C. proc. civ., indicarea greșită a motivelor de recurs nu atrage nulitatea recursului, dacă dezvoltarea acestora face posibilă încadrarea lor într-unul din motivele prevăzute de art. 304 C. proc. civ.

Așadar, în măsura în care recursul nu este motivat ori atunci când aspectele învederate în cererea de recurs nu pot fi încadrate în motivele de recurs limitativ prevăzute de dispozițiile art. 304 pct. 1 – 9 C. proc. civ., calea de atac este lovită de nulitate.

În speță, se constată că recursul nu conține critici care să poată fi circumscrise cazurilor de nelegalitate prevăzute de art. 304 C. proc. civ., iar afirmațiile recurentului din cuprinsul memoriului de recurs nu reprezintă o motivare a căii de atac în sensul exigențelor textului legal anterior menționat.

Susținerile recurentului nu constituie critici ale argumentelor prezentate de curtea de apel în pronunțarea soluției de respingere a cererii de îndreptare eroare materială, ci se referă la nemulțumirea acestuia cu privire la modul cum a fost soluționată cauza de către instanțele de fond.

Or, motivarea recursului înseamnă nu doar exprimarea unor nemulțumiri față de soluția pronunțată, ci expunerea tuturor motivelor pentru care, din punctul de vedere al părții, instanța a pronunțat o hotărâre nelegală.

În consecință, reținând că în speță nu este posibilă o încadrare a motivelor de recurs în dispozițiile art. 304 C. proc. civ., ceea ce echivalează cu nemotivarea căii de atac, Înalta Curte urmează a constata nulitatea recursului declarat de recurentul-reclamant A. împotriva încheierii de ședință din 12 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în Dosarul nr. x/2008, în condițiile dispozițiilor art. 306 alin. (3) C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Lipsa motivelor de nelegalitate pe care se întemeiază cererea de recurs și lipsa mențiunii că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat. Sancțiunea nulității was last modified: august 26th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.