[UPDATE: ÎCCJ a decis sesizarea CCR] Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost adoptată de Parlament

18 dec. 2020
Vizualizari: 991

Update 17 decembrie 2020: ÎCCJ a decis sesizarea CCR

Înalta Curte de Casație și Justiție (www.scj.ro) a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2015 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr.354/2018/2020). 

Redăm, în continuare, comunicatul, astfel cum a fost publicat de ÎCCJ:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm să dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2099/12/comunicat-sesizare-CCR-legea-privind-evaziunea-fiscala.pdf”]

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Update 16 decembrie 2020: Ministerul Justiției propune atacarea la CCR

Ministerul Justiției (www.just.ro) a propus Guvernului atacarea la CCR a modificării Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018).

Proiectul de lege prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral:

art. 10, alin. (1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amendă.

− În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

− Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Totodată, Proiectul modificării Legii a fost avizat negativ de Guvernul României și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației


Camera Deputaților a adoptat, în ședința de marți, 15 decembrie 2020, Legea privind modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, reexaminată ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 147 din 13 martie 2019, publicată în M. Of.  nr. 338 din 3 mai 2019 (PL-x 354/2018/2020).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Parcursul legislativ al Proiectului poate fi urmărit aici.

Proiectul a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.

Sursa informației

 

 

[UPDATE: ÎCCJ a decis sesizarea CCR] Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost adoptată de Parlament was last modified: decembrie 18th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.