Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor – modificări (Legea nr. 249/2023)

25 iul. 2023
Vizualizari: 488

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților

(M. Of. nr. 342 din 5 mai 2016, cu modif. și compl. ult.)

Legea nr. 249/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților

(M. Of. nr. 678 din 24 iulie 2023)

– modifică: art. 37 alin. (1) și (4), art. 38 alin. (1) și (2) 

introduce: art. 37 alin. (5).

– abrogă: art. 38 alin. (3) și (4).

 

În M. Of. nr. 678 din data de 24 iulie 2023 s-a publicat Legea nr. 249/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

Art. 37 alin. (1) și (4)

Vechea reglementare

„Art. 37

(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare realizat numai în profesia de avocat.

(…)

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții cu cel al pensiei pentru limită de vârstă”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 37, alineatele (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 37

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.

(…)

(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare”.

Art. 37 alin. (5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 37, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Prin sintagma «luni de anticipare» se înțelege perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi”.

Art. 38 alin. (1) și (2)

Vechea reglementare

„Art. 38

(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se poate transforma, la cerere, numai în pensie pentru retragere definitivă din profesie, după radierea din Tabloul avocaților.

(2) Pensia anticipată se acordă cel mult până la împlinirea vârstei de 70 de ani când, din oficiu, avocatul este radiat din Tabloul avocaților și pensia anticipată se transformă în pensie pentru retragere definitivă din profesie și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 38, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art. 38

(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării aplicate și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare și, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.

(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu”.

 

Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților – modificări (Legea nr. 249/2023) was last modified: iulie 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.