Story Highlights
- Comunicatul de presă
- 26 februarie 2015
- Excepţie de neconstituționalitate
- Art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor
Conform comunicatului de presă din data de 26 februarie 2015, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor (rep. M. Of. nr. 288 din 18 aprilie 2014).
Obiectul excepției de neconstituționalitateObiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor.
Vom prezenta, în continuare, respectivele dispoziții:
Art. 19 din Legea nr. 682/2002 prevede: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1 [martorul este persoana care se află în una dintre următoarele situații: (…) 1. are calitatea de martor, potrivit Codului de procedură penală, și prin declarațiile sale furnizează informații și date cu caracter determinant în aflarea adevărului cu privire la infracțiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârșirea unor astfel de infracțiuni], și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.
Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă reglementată de art. 19 din Legea nr. 682/2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1 din lege, și care nu a comis o infracțiune gravă, este neconstituțională.
Pentru mai multe detalii privind respectivul comunicat de presă, intrați pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).