Legea nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice – modificări (Legea nr. 149/2019)

26 iul. 2019
Vizualizari: 869
Actul modificatActul modificatorSumar

Legea nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice

(M. Of. nr. 326 din 6 mai 2014)

Legea nr. 149/2019 pentru modificarea Legii nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice

(M. Of. nr. 619 din 25 iulie 2019)

– modifică: art. 7 alin. (1) lit. a) pct. ii); art. 24; art. 35 alin. (1); art. 40 alin. (1); art. 47 alin. (1); art. 49 alin. (1) și (2); art. 50; Anexa nr. 3 secțiunea B tabelele 3, 5, 7.3, 9.2 și 9.4; Anexa nr. 7 secțiunea a III-a pct. 3, lit. e);

– abrogă: art. 4 alin. (2).

 

În M. Of. nr. 619 din 25 iulie 2019 s-a publicat Legea nr. 149/2019 pentru modificarea Legii nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. 

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Legii nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.

 

Art. 7 alin. (1) lit. a) pct. ii) din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 alin. (1) lit. a) pct. ii) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Exemplarele de primate nonumane nu se utilizează în proceduri, cu excepția cazului în care procedurile îndeplinesc următoarele condiții:

a) procedura are unul dintre scopurile menționate la:

(ii) art. 4 alin. (1) lit. a) sau lit. c);”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (1) lit. a) pct. ii) se modifică și va avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„(1) Exemplarele de primate nonumane nu se utilizează în proceduri, cu excepția cazului în care procedurile îndeplinesc următoarele condiții:

a) procedura are unul dintre scopurile menționate la:

(ii) art. 4 alin. (1) lit. a) sau lit. e);”

 

Art. 24 din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 prevedea următoarele aspecte:

„Art. 24 – Fiecare unitate crescătoare, furnizoare și utilizatoare de animale folosite în scopuri științifice sau educative trebuie să aibă un medic veterinar desemnat de către aceasta, cu experiență în medicina animalelor utilizate în scopuri științifice ori educative, sau un expert cu o calificare corespunzătoare, acolo unde este necesar, însărcinat cu atribuții de consiliere privind bunăstarea animalelor și tratamentul acestora.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 24 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 24 – Fiecare unitate crescătoare, furnizoare și utilizatoare de animale folosite în scopuri științifice sau educative trebuie să aibă un medic veterinar desemnat de către aceasta, cu experiență în medicina animalelor utilizate în scopuri științifice ori educative sau un expert cu o calificare corespunzătoare, dacă este oportun, însărcinat cu atribuții de consiliere privind bunăstarea animalelor și tratamentul acestora.”

 

Art. 35 alin. (1) din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 35 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 41, proiectele care implică utilizarea animalelor în proceduri se desfășoară numai cu autorizarea prealabilă din partea autorității competente sau, în cazurile prevăzute la art. 41, în conformitate cu cererea trimisă autorității competente.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 35 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 41, proiectele care implică utilizarea animalelor în proceduri se desfășoară numai cu autorizarea prealabilă din partea autorității competente și în conformitate cu autorizația sau, în cazurile prevăzute la art. 41, în conformitate cu cererea trimisă autorității competente sau cu orice decizie luată de autoritatea competentă.”

 

Art. 40 alin. (1) din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 40 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) Autorizația de proiect se acordă și se comunică de către autoritatea competentă solicitantului în cel mult 40 de zile lucrătoare de la primirea cererii complete și corecte, formulate potrivit prevederilor art. 36 alin. (2). Acest termen include și evaluarea proiectului.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 40 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Decizia privind autorizarea se adoptă și se comunică de către autoritatea competentă solicitantului în cel mult 40 de zile lucrătoare de la primirea cererii complete și corecte, formulate conform art. 36 alin. (2). Acest termen include și evaluarea proiectului.”

 

Art. 47 alin. (1) din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 47 alin. (1) prevedea următoarele aspecte:

„(1) În cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se organizează și funcționează Comitetul național pentru protecția animalelor utilizate în scopuri științifice care oferă structurilor responsabile cu protecția animalelor din cadrul autorității competente consultanță privind aspecte legate de achiziția, creșterea, adăpostirea, îngrijirea și utilizarea animalelor în proceduri și participă la schimbul de informații privind cele mai bune practici în acest sens.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 47 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) În cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se organizează și funcționează Comitetul național pentru protecția animalelor utilizate în scopuri științifice care oferă structurilor responsabile cu protecția animalelor din cadrul autorităților competente și al unităților utilizatoare/furnizoare/crescătoare de animale utilizate în scopuri științifice consultanță privind aspecte legate de achiziția, creșterea, adăpostirea, îngrijirea și utilizarea animalelor în proceduri și participă la schimbul de informații privind cele mai bune practici în acest sens.”

 

Art. 49 alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 43/2014  (modificate prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 49 alin. (1) și alin. (2) prevedeau următoarele aspecte:

„(1) În situația în care există motive justificabile din punct de vedere științific pentru a considera că este esențială utilizarea primatelor nonumane în scopurile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) în ceea ce privește ființele umane, dar această utilizare nu este întreprinsă pentru evitarea, prevenirea, diagnosticarea și tratarea unor boli potențial mortale sau care pot induce o afecțiune invalidantă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor poate stabili o măsură tranzitorie prin care să autorizeze o asemenea utilizare, cu condiția ca scopul să nu poată fi realizat prin utilizarea altor specii decât primatele nonumane.

(2) În situația în care există motive întemeiate pentru a considera că este esențial să fie luate măsuri pentru conservarea speciilor sau pentru combaterea unei epidemii neașteptate, a unei boli mortale ori care poate induce o afecțiune invalidantă care apare la om, instituțiile cu atribuții în aceste domenii pot stabili o măsură tranzitorie prin care să permită utilizarea maimuțelor mari în proceduri desfășurate în unul dintre scopurile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) sau e) ori alin. (2) lit. a), cu condiția ca scopul procedurilor în cauză să nu poată fi atins prin utilizarea altor specii decât maimuțele mari sau prin folosirea de metode alternative. Trimiterea la art. 4 alin. (2) lit. a) nu se interpretează ca făcând referire la animale și la plante.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 49 alin. (1) și alin. (2) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(1) În situația în care există motive justificabile din punct de vedere științific pentru a considera că este esențială utilizarea primatelor nonumane în scopurile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) pct. (i) în ceea ce privește ființele umane, dar această utilizare nu este întreprinsă pentru evitarea, prevenirea, diagnosticarea și tratarea unor boli potențial mortale sau care pot induce o afecțiune invalidantă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor poate stabili o măsură tranzitorie prin care să autorizeze o asemenea utilizare, cu condiția ca scopul să nu poată fi realizat prin utilizarea altor specii decât primatele nonumane.

(2) În situația în care există motive întemeiate pentru a considera că este esențial să fie luate măsuri pentru conservarea speciilor sau în legătură cu apariția neașteptată, la om, a unei boli potențial mortale sau invalidante, instituțiile cu atribuții în aceste domenii pot stabili o măsură tranzitorie prin care să permită utilizarea maimuțelor mari în proceduri desfășurate în unul dintre scopurile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (i), lit. c) sau e), cu condiția ca scopul procedurilor în cauză să nu poată fi atins prin utilizarea altor specii decât maimuțele mari sau prin folosirea de metode alternative. Trimiterea la art. 4 alin. (1) lit. b) pct. (i) nu se interpretează ca făcând referire la animale și la plante.”

 

Art. 50 din Legea nr. 43/2014  (modificat prin Legea nr. 149/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 50 prevedea următoarele aspecte:

„(1) Faptele care constituie contravenții la măsurile instituite de prezenta lege, precum și sancțiunile aplicabile acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor notifică Comisiei Europene dispozițiile care stabilesc sancțiunile prevăzute la alin. (1), precum și orice modificare sau completare ulterioară a acestora.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 50 se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Următoarele fapte constituie contravenții:

a) neasigurarea personalului necesar în unitățile crescătoare, furnizoare sau utilizatoare sau lipsa educației și pregătirii necesare a acestuia privind efectuarea procedurilor, conceperea procedurilor/proiectelor, îngrijirea sau uciderea animalelor;

b) nerespectarea standardelor privind îngrijirea și adăpostirea animalelor;

c) lipsa sau completarea necorespunzătoare a registrelor de evidență în unitățile crescătoare, furnizoare sau utilizatoare;

d) funcționarea unităților în care sunt crescute, care furnizează sau care utilizează animale în scopuri științifice fără autorizare sanitar-veterinară;

e) lipsa medicului veterinar desemnat/expertului sau a organismului responsabil cu bunăstarea animalelor în unitățile crescătoare, furnizoare sau utilizatoare;

f) desfășurarea proiectelor fără obținerea autorizației sanitar- veterinare din partea autorității competente;

g) desfășurarea proiectelor în neconcordanță cu prevederile autorizației sanitar-veterinare;

h) lipsa mijloacelor de identificare a câinilor, pisicilor și primatelor nonumane din unitățile crescătoare, furnizoare sau utilizatoare.

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează astfel:

a) cu amendă de la 600 lei la 2.000 lei, pentru cele prevăzute la alin. (1) lit. a)-c);

b) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru cele prevăzute la alin. (1) lit. d)-h).

(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (2) se fac de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

(4) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (2), agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

(5) Contravențiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.”

 

Totodată, menționăm că se va modifica Anexa nr. 3 (Secțiunea B, tabelele 3, 5, 7.3, 9.2 și 9.4) și Anexa nr. 7 (Secțiunea a III-a, pct. 3, lit. e), iar art. 4 alin. (2) se abrogă.

Legea nr. 43/2014 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice – modificări (Legea nr. 149/2019) was last modified: iulie 26th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.