Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie – modificări (O.G. nr. 36/2022)

2 sept. 2022
Vizualizari: 294

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție

(rep. M. Of. nr. 143 din 26 februarie 2014; cu modif. și compl. ult.)

 

 

O.G. nr. 36/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție

(M. Of. nr. 856 din 31 august 2022)

 

– modifică: art. 1, art. 4 alin. (6), art. 7 alin. (1), art. 28;

introduce: art. 4 alin. (8) și (9), art. 7 alin. (9) și (10), art. 31 alin. (5).

 

În M. Of. nr. 856 din 31 august 2022 s-a publicat O.G. nr. 36/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivei Legi.

 

Art. 1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 1

Prevederile prezentei legi se aplică perdelelor forestiere de protecție, astfel cum sunt definite la pct. 28 din anexa la Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 4 alin. (6)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (6) se modifică și va avea următorul conținut:

(6) Finanțarea obiectivelor de investiții aferente Sistemului național al perdelelor forestiere de protecție se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile și din Fondul de mediu.

 

Art. 7 alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 7

(1) Necesitatea înființării perdelelor forestiere de protecție a terenurilor agricole se fundamentează pe bază de studii întocmite de institute de cercetare silvică, ale căror servicii se achiziționează de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură în condițiile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 28

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 28

(1) Recoltarea materialului lemnos din perdelele forestiere de protecție este permisă numai cu marcarea prealabilă, contra cost, de către ocolul silvic a arborilor de extras, iar transportul acestuia pe drumurile publice se face numai pe baza documentelor legale de proveniență a materialului lemnos.

(2) Materialul lemnos subțire, cu diametrul sub 10 cm la cioată, se va extrage sub îndrumarea personalului silvic, fără marcarea prealabilă a acestuia.

 

Art. 4 alin. (8) și (9)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4, după alin. (7) se introduc două noi alineate, alin. (8) și (9), cu următorul cuprins:

(8) În vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecție a căilor de comunicații, prevăzute în Program, precum și la proprietățile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lățime de 3-4 m, amplasate la una din marginile perdelelor, exproprierea terenului realizându-se pe întreaga lățime de 30 m, iar plantarea puieților se va realiza numai pe o lățime de 26-27 m.

(9) Prin excepție de la alin. (1), înființarea perdelelor forestiere de protecție se poate realiza în mod voluntar de către proprietarii terenurilor, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență.

 

Art. 7 alin. (9) și (10)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 7, după alin. (8) se introduc două noi alineate, alin. (9) și (10), cu următorul cuprins:

(9) În vederea realizării documentațiilor tehnico-economice, U.A.T.-urile vor pune la dispoziția autorității publice, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidență funciară, alte documente pe care le dețin, din care să se poată realiza identificarea proprietarilor terenurilor din amplasamentele perdelelor forestiere ce se proiectează, precum și identificarea categoriilor de folosință în vecinătatea amplasamentelor, în format electronic editabil, în sistem de coordonare Stereo 70.

(10) În vederea realizării documentațiilor tehnico-economice, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară acordă autorității publice, reprezentată prin proiectantul de specialitate, acces gratuit, online la seturile de date administrate de aceasta și instituțiile sale subordonate, în funcție de disponibilitatea datelor în format electronic, potrivit art. 3 alin. (6) din Legea cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care datele necesare nu pot fi puse la dispoziție online, oficiile de cadastru și publicitate imobiliară pot furniza, la cerere, cu titlu gratuit, informațiile disponibile în format analogic.

 

Art. 31 alin. (5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 31, după alin. (4) se introduce un alineat nou, alin. (5), cu următorul cuprins:

(5) Finanțarea perdelelor forestiere de protecție prevăzute la art. 4 alin. (9) se face în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/2022.

Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție – modificări (O.G. nr. 36/2022) was last modified: septembrie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.