Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate – modificări (Legea nr. 59/2024)

22 mart. 2024
Vizualizari: 219

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

(rep. M. Of. nr. 514 din 14 august 2013; cu modif. și compl. ult.)

 

Legea nr. 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

(M. Of. nr. 243 din 21 martie 2024)

– modifică: art. 139 alin. (1), art. 143,

– introduce: art. 139 alin. (1^1).

 

În M. Of. nr. 243 din 21 martie 2024 s-a publicat Legea nr. 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 139 alin. (1)

Vechea reglementare

„Art. 139

Centrele educative și centrele de detenție

(1) Centrele educative și centrele de detenție sunt instituții specializate în recuperarea socială a persoanelor internate, care se înființează prin hotărâre a Guvernului, au personalitate juridică și sunt în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.”

 

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, art. 139 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 139

(1) Centrele educative și centrele de detenție sunt instituții specializate în recuperarea socială a persoanelor internate, care se înființează prin hotărâre a Guvernului, în regiunile de dezvoltare constituite potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare. Acestea au personalitate juridică și sunt în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.”

 

 

Art. 139 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 139, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

(1^1) În centrele educative și cele de detenție se organizează și funcționează o secție specializată pentru tratarea, recuperarea, reabilitarea și reinserția socială a persoanelor condamnate care sunt dependente de consumul de substanțe psihoactive. De asemenea, medicul centrului va monitoriza endemic schemele de tratament aplicate persoanelor în cauză. Determinarea gradului dependenței acestora se va realiza de către medicul centrului.

 

 

Art. 143

Vechea reglementare

„Art. 143

Mijloacele financiare

Mijloacele financiare necesare funcționării, dotării și investițiilor din centrele educative și din centrele de detenție sunt asigurate de la bugetul de stat, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, din venituri proprii, precum și din donații și sponsorizări.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 143 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 143: Mijloacele financiare

(1) Mijloacele financiare necesare funcționării, dotării și investițiilor din centrele educative și din centrele de detenție sunt asigurate de la bugetul de stat prin Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, fondurile pentru înființarea centrelor pot proveni și din bugetul consiliilor județene din regiunea ropriave, precum și din donații, sponsorizări sau alte surse de finanțare prevăzute de lege.

(2) Mijloacele financiare necesare funcționării, dotării și investițiilor din centrele educative și din centrele de detenție pot fi asigurate din venituri ropria, subvenții acordate de la bugetul de stat, precum și din donații și sponsorizări sau alte surse de finanțare prevăzute de lege.

Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate – modificări (Legea nr. 59/2024) was last modified: martie 22nd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.