Legea concurenței nr. 21/1996 a fost republicată

2 mart. 2016
Vizualizari: 1346

Despre

  • Rep. M. Of. nr. 153 din 29 februarie 2016
  • Legea concurentei nr. 21/1996

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 21/1996

(rep. M. Of. nr. 153 din 29 februarie 2016)

– Cap. I („Dispoziții generale”)
– Cap. II („Practici anticoncurențiale”)
– Cap. III („Concentrarea economică”)
– Cap. IV („Consiliul Concurenței”)
– Cap. V („Procedura de examinare preliminară, de investigare și de luare a deciziilor”)
– Cap. VI („Sancțiuni”)
– Cap. VII („Dispoziții comune și finale”)

În M. Of. nr. 153 din data de 29 februarie 2016, a fost republicată Legea concurenței nr. 21/1996.

Vă prezentăm, în continuare, structura respectivei legi.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Practici anticoncurențiale”)
Cap. III („Concentrarea economică”)
Cap. IV („Consiliul Concurenței”)
Cap. V („Procedura de examinare preliminară, de investigare și de luare a deciziilor”)
Cap. VI („Sancțiuni”)
Cap. VII („Dispoziții comune și finale”)

Vom prezenta, in genere, câteva dintre dispozițiile Legii concurenței.

Scopul legii în discuție este acela al protejării, menținerii și stimulării concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.

Legea în cauză se aplică actelor și faptelor care restrâng, împiedică sau denaturează concurența, săvârșite de:

  1. a) întreprinderi sau asociații de întreprinderi – persoane fizice sau juridice – de cetățenie, respectiv de naționalitate română sau străină;
  2. b) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operațiuni de piață, influențând direct sau indirect concurența, cu excepția situațiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.

Prin întreprindere, în sensul respectivei legi, se înțelege orice entitate economică angajată într-o activitate constând în oferirea de bunuri sau de servicii pe o piață dată, indiferent de statutul său juridic și de modul de finanțare, astfel cum este definită în jurisprudența Uniunii Europene.

Când întreprinderile, definite potrivit prevederilor alin. (1) lit. a), participă la o grupare realizată pe cale convențională prin acord, înțelegere, pact, protocol, contract și altele asemenea, fie ea explicită, publică ori ascunsă, dar fără personalitate juridică și indiferent de formă – alianță, coaliție, grup, bloc, federație și altele asemenea – pentru actele și faptele prevăzute la alin. (1), săvârșite în cadrul participării la o asemenea grupare, dispozițiile respectivei legi se aplică fiecărei întreprinderi, ținându-se seama de principiul proporționalității.

Punerea în aplicare a Legii concurenței este încredințată Consiliului Concurenței ca autoritate națională în domeniul concurenței. Consiliul Concurenței este definit ca fiind autoritatea administrativă autonomă, învestită în acest scop, în condițiile, modalitățile și limitele stabilite prin dispozițiile respectivei legi.

Consiliul Concurenței face, de asemenea, aplicarea dispozițiilor art. 101 și 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la art. 81 și 82 din tratat, cu modif. și compl. ult.

Legea concurenței nr. 21/1996 a fost republicată was last modified: martie 1st, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.