Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular – modificări (O.G. nr. 2/2017)

18 iul. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 531

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 329/2003
(M. Of. nr. 178 din 12 martie 2014; cu modif. ult.)
O.G. nr. 2/2017
(M. Of. nr. 568 din 17 iulie 2017)

– modifică: art. 5 alin. (2); art. 6

Summer Black Friday pe UJmag.ro

În M. Of. nr. 568 din 17 iulie 2017, a fost publicată O.G. nr. 2/2017 pentru modificarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 329/2003 prin O.G. nr. 2/2017.

Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 329/2003 (modificată prin O.G. nr. 2/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (2) prevedea faptul că:

„Art. 5

(…)

(2) Activitatea detectivului particular nu poate fi contrară reglementărilor legale interne sau celor internaționale la care România este parte, siguranței naționale, ordinii publice ori bunelor moravuri”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (2) dispune următoarele:

„(2) Îndeplinirea condiției prevăzute la alin. (1) lit. b), în ceea ce privește îndeplinirea funcției de polițist, și a condițiilor prevăzute la lit. d) și f), inclusiv de către persoanele prevăzute la art. 2 alin. (3) și (4), se verifică de către inspectoratele de poliție județene sau, după caz, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în evidențele specifice”.

 

Art. 6 din Legea nr. 329/2003 (modificată prin O.G. nr. 2/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 prevedea faptul că:

„Art. 6

Pentru susținerea examenului de atestare a calității de detectiv particular, cei interesați trebuie să depună la inspectoratele de poliție județene sau, după caz, la Direcția generală de poliție a municipiului București următoarele acte:

a) cerere;
b) curriculum vitae;
c) actul de stare civilă, în copie legalizată;
d) actul de studii, în copie legalizată;
e) actul de absolvire a unui curs de specialitate, în copie legalizată;
f) certificate medicale și de testare psihologică, eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv de un laborator autorizat;
g) Abrogată;
h) declarație din care să rezulte că îndeplinește condiția prevăzută la art. 5 lit. e);
i) dovada achitării tarifului pentru susținerea examenului de atestare a cunoștințelor, stabilit în conformitate cu dispozițiile legale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 dispune următoarele:

„Art. 6

(1) Pentru susținerea examenului de atestare a calității de detectiv particular, cei interesați trebuie să depună la inspectoratele de poliție județene sau, după caz, la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București următoarele acte:

a) cerere;
b) curriculum vitae;
c) actul de studii, în original și în copie, sau, după caz, adeverință din care să reiasă îndeplinirea unei funcții de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale;
d) actul de absolvire a unui curs de specialitate, în original și în copie;
e) certificate medicale și de atestare psihologică, eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv un laborator autorizat;
f) declarație din care să rezulte că îndeplinește condiția prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. e);
g) dovada achitării tarifului pentru susținerea examenului de atestare a cunoștințelor, stabilit în conformitate cu dispozițiile legale.

(2) Copiile documentelor prevăzute la alin. (1) lit. c) și d) se certifică pentru conformitate cu originalul prin semnarea de către reprezentantul unității de poliție. Originalul documentelor prezentate se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea”.

 

Alte prevederi relevante din O.G. nr. 2/2017

Potrivit art. II, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe, Guvernul va modifica și/sau completa în mod corespunzător Normele de aplicare a Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, aprobate prin H.G. nr. 1.666/2004.

Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular – modificări (O.G. nr. 2/2017) was last modified: iulie 19th, 2017 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter