Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – modificări (O.U.G. nr. 40/2016)

13 iul. 2016
Vizualizari: 4635

Despre

  • M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016
  • O.U.G. nr. 40/2016
  • Legea nr. 448/2006

Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 448/2006
(rep. M. Of. nr. 1 din 3 ianuarie 2008; cu modif. ult.)
O.U.G. nr. 40/2016
(M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016)
modifică: art. 90^1

În M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016, a fost publicată O.U.G. nr. 40/2016 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 448/2006 prin O.U.G. nr. 40/2016.

Art. 90^1 din Legea nr. 448/2006 (modificată prin O.U.G. nr. 40/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 90^1 prevedea faptul că în structura Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale funcționează Comisia superioară, cu activitate decizională în soluționarea contestațiilor la certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, emise de comisiile de evaluare județene sau ale sectoarelor municipiului București.

În continuare, era prevăzută componența comisiei superioare:

a) președinte, medic de specialitate expertiză medicală a capacității de muncă sau medicină internă;
b) un membru, medic de specialitate expertiză medicală a capacității de muncă sau un medic de medicină generală;
c) un membru cu pregătire în asistență socială;
d) un membru cu pregătire în psihologie;
e) un membru cu pregătire în domeniul juridic.

Componența nominală a Comisiei superioare se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei și protecției sociale.

La ședințele Comisiei superioare participă, cu statut de observator, un reprezentant al Consiliului Național al Dizabilității din România.

De asemenea, în funcție de volumul activității, numărul membrilor Comisiei superioare poate fi suplimentat, prin ordin al ministrului muncii, familiei și protecției sociale.

Activitatea de secretariat a Comisiei superioare este asigurată de personal din structura Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

În fine, membrii Comisiei superioare, inclusiv președintele, au dreptul la o indemnizație de ședință, echivalentă cu 1% din indemnizația secretarului de stat din Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 90^1 stabilește următoarele:

(1) În structura Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități funcționează Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumită în continuare Comisia superioară, cu activitate decizională în soluționarea contestațiilor la certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, emise de comisiile de evaluare ale persoanelor adulte cu handicap județene sau ale sectoarelor municipiului București.

(2) Comisia superioară are următoarea componență:

a) președinte, medic de specialitate expertiză medicală a capacității de muncă sau medicină internă sau medicină generală;
b) un membru, medic de specialitate expertiză medicală a capacității de muncă sau un medic de medicină generală;
c) un membru cu pregătire în asistență socială;
d) un membru cu pregătire în psihologie;
e) un membru cu pregătire în domeniul juridic.

(3) Activitatea de secretariat a Comisiei superioare se asigură de personal din structura Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(4) La ședințele Comisiei superioare participă, cu statut de observator, un reprezentant al Consiliului Național al Dizabilității din România.

(5) Președintele și membrii Comisiei superioare au dreptul la o indemnizație de ședință, echivalentă cu 1% din indemnizația președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități”.

 

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – modificări (O.U.G. nr. 40/2016) was last modified: iulie 12th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.