Legalitatea căilor de atac. Imposibilitatea de a folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obţine reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătoreşti (NCPC, Constituția României)

19 ian. 2021
Vizualizari: 354
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1316/2020

NCPC: art. 457 alin. (1), art. 493 alin. (5), art. 509 alin. (1), art. 513 alin. (5); Constituția României: art. 129

Conform art. 513 alin. (5) C. proc. civ., hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită.

În speță, hotărârea atacată pe calea revizuirii, respectiv decizia nr. 2394 din 5 decembrie 2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, în dosarul nr. x/2018, prin care a fost anulat recursul declarat de petentul A. împotriva încheierii din 8 mai 2019 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, în dosarul nr. x/2018, a fost pronunțată în complet de filtru în condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. care stipulează: „În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare invocate și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează, sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată, fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac”.

În condițiile în care decizia nr. 2394 din 5 decembrie 2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, nu este supusă niciunei căi de atac, ordinare sau extraordinare, inclusiv revizuire, în aplicarea dispozițiilor art. 513 alin. (5) C. proc. civ., nici decizia nr. 516 din 20 februarie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, nu este susceptibilă de a fi atacată cu revizuire.

Legalitatea căilor de atac prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ. presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de acesta.

Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești.

Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție reținând că împotriva hotărârilor judecătorești, părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Mai mult, Înalta Curte reține că revizuirea poate fi formulată doar împotriva hotărârilor judecătorești expres și limitativ prevăzute de art. 509 alin. (1) C. proc. civ., în caz contrar, ar fi încălcat principiul legalității căii de atac, reglementat de art. 457 alin. (1) din același act normativ.

Astfel, se constată că nu este îndeplinită cerința de admisibilitate impusă de art. 509 alin. (1) C. proc. civ., respectiv calea extraordinară de atac a revizuirii nu este îndreptată împotriva unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul.

Această condiție nu este îndeplinită în cauză, câtă vreme decizia împotriva căreia s-a formulat cererea de revizuire nu a evocat fondul cauzei, fiind respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 2394 din 5 decembrie 2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, în dosarul nr. x/2018.

În consecință, pentru toate considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire a deciziei civile nr. 516 din 20 februarie 2020, exercitată de revizuentul A..

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Legalitatea căilor de atac. Imposibilitatea de a folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești (NCPC, Constituția României) was last modified: ianuarie 19th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.