JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzurparea funcţiei. Inexistenţa tipicităţii. Instigare la lispire de libertate în mod ilegal. Instigare la lovire sau alte violenţe. Tipicitate

29 ian. 2021
Vizualizari: 73
  • C. pen.: art. 193
  • C. pen.: art. 205
  • C. pen.: art. 300
  • C. pen.: art. 47

1) Infracțiunea de uzurpare a funcției, reglementată în art. 300 C. pen., constă în fapta funcționarului public care, în timpul serviciului, îndeplinește un act ce nu intră în atribuțiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297 C. pen. (o pagubă sau o vătămare a drepturilor ori a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice) și presupune uzurparea, de către subiectul activ, a atribuțiilor funcției exercitate de o altă persoană. În consecință, fapta primarului de a conduce microbuzul școlar destinat transportului elevilor, în scopul de a asigura transportul președinților secțiilor de votare în vederea preluării materialelor electorale necesare în cadrul unui scrutin, nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de uzurpare a funcției prevăzută în art. 300 C. pen., în condițiile în care atribuțiile funcției de șofer al microbuzului școlar erau circumscrise la conducerea acestui autovehicul în scopul transportului elevilor.
2) Determinarea unor persoane să priveze de libertate pe autorul infacțiunii de ultraj prin amenințare comisă în sediul unei instituții întrunește elemenetele de tipicitate ale instigării la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută în art. 47 raportat la art. 205 alin. (1) C. pen., în ipoteza în care nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute în art. 310 raportat la art. 293 alin. (1) și (2) C. proc. pen., referitoare la infracțiunea flagrantă, întrucât autorul infracțiunii de ultraj nu a fost privat de libertate imediat după săvârșirea infracțiunii, ci la un interval de 30 de minute în care a desfășurat, în mod neîngrădit, diverse activități în sediul instituției și în afara acestuia, nu a fost urmărit imediat după săvârșirea infracțiunii și nu a fost surprins aproape de locul comiterii infracțiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracțiune, fiind privat de libertate după revenirea în sediul instituției în scopul ridicării unor cereri înregistrate anterior. Determinarea autorilor infracțiunii prevăzute în art. 205 alin. (1) C. pen. la lovirea și exercitarea de acte de violență asupra persoanei lipsite de libertate în mod ilegal, la momentul și pe durata privării de libertate, întrunește și elemenetele de tipicitate ale instigării la infracțiunea distinctă prevăzută în art. 193 alin. (1) C. pen.

(ICCJ, Secția penală, decizia nr. 40/RC din 29 ianuarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzurparea funcției. Inexistența tipicității. Instigare la lispire de libertate în mod ilegal. Instigare la lovire sau alte violențe. Tipicitate was last modified: noiembrie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.