JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Tardivitate apel. Repunere în termen. Nerespectarea art. 172 C. pr. civ.

3 iun. 2019
Vizualizari: 40
  • Codul de procedură civilă: art. 172
  • Codul de procedură civilă: art. 185
  • Codul de procedură civilă: art. 468

Conform art. 155 alin. (1) pct. 6 C. pr. civ., aplicabil inclusiv în situația comunicării actelor de procedură, așa cum prevede art. 158, menționează locul comunicării în cazul persoanelor fizice, respectiv la domiciliul lor; în cazul în care nu locuiesc la domiciliu, citarea se va face la reședința cunoscută ori la locul ales de ele; în lipsa acestora, citarea poate fi făcută la locul cunoscut unde își desfășoară permanent activitatea curentă.
Această prevedere trebuie coroborată cu art. 158 prin care „în caz de alegere de domiciliu sau, după caz, de sediu, dacă partea a arătat și persoana însărcinată cu primirea actelor de procedură, comunicarea acestora se va face la acea persoană, iar în lipsa unei asemenea mențiuni, comunicarea se va face, după caz, potrivit art. 155 sau 156”. Dar și cu art. 172 prin care „dacă în cursul procesului una dintre părți și a schimbat locul unde a fost citată, ea este obligată să încunoștințeze instanța, indicând locul unde va fi citată la termenele următoare, precum și partea adversă prin scrisoare recomandată, a cărei recipisă de predare se va depune la dosar odată cu cererea prin care se înștiințează instanța despre schimbarea locului citării. În cazul în care partea nu face această încunoștințare, procedura de citare pentru aceeași instanță este valabil îndeplinită la vechiul loc de citare”.
Din analiza prevederilor enunțate anterior, rezultă îndeplinirea cumulativă a unor obligații procedurale în sarcina părții care alege să își schimbe locul citării, constând în înștiințarea instanței dar și partea adversă prin scrisoare recomandată. O asemenea reglementare nu este întâmplătoare, legiuitorul asigurând protecția părții adverse cu privire la cunoașterea domiciliului celui implicat, chestiune care se reflectă atât în realizarea legală a procedurii de citare cât și a comunicării actelor de procedură pe parcursul judecății, modalități de asigurare a garanțiilor contradictorialității, dreptului la apărare, a securității raportului juridic stabilit în cadrul actului jurisdicțional prin exercitarea căilor de atac în termenul imperativ prevăzut de lege.

(Curtea de Apel București, s. a III-a civ., Decizia civilă nr. 798/A din data de 3 iunie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Tardivitate apel. Repunere în termen. Nerespectarea art. 172 C. pr. civ. was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.