JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs contencios administrativ. Obligaţie de a face. Restituire permis de conducere

22 iun. 2018
Vizualizari: 16
  • H.G. nr. 1391/2006: art. 219
  • O.U.G. nr. 195/2002: art. 113 alin. (1)
  • O.U.G. nr. 195/2002: art. 48 O.U.G. nr. 195/2002: art. 111 alin. (4) şi (6)

Prin rechizitoriul întocmit în data de 01.03.2017 de Parchetul de pe lângă Judecătoria (…) s a dispus trimiterea in judecată a inculpatului (…), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “vătămare corporală din culpă”, prevăzută de art. 196 alin. (2) și (3) C. pen.
S a reținut că, la data de 27.01.2015, în jurul orei 17:55, inculpatul (…) a condus autoturismul marca „(…)”, având nr. de înmatriculare (X), pe strada (…), la Km. (…)m, având direcția de deplasare dinspre (…) înspre mun. (…), jud. (…), cu o viteză peste limita legală admisă pe sectorul respectiv de drum, nesocotind astfel dispozițiile art. 48 din O.U.G. nr. 195/2002 și a intrat in coliziune cu autoturismul marca „(…)”, având nr. de înmatri¬culare (Y), condus din sens opus de către persoana vătămată (…), care a pătruns pe sensul opus de deplasare fără a ceda trecerea autoturismului condus de către inculpat, nesocotind astfel dispozițiile art. 57 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002, provocându se acesteia din urmă leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 150 de zile de îngrijiri medicale și o infirmitate, constând în apariția unei tulburări de vedere la nivelul ochiului drept.
Potrivit art. 111 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002, permisul de conducere al condu¬cătorului de autovehicul, implicat într un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, s a reținut de către poliția rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulație, eliberându se dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.
La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s a comis fapta.
Art. 113 (1) Permisul de conducere se restituie titularului:
e) în baza hotărârii judecătorești rămase definitive prin care s a dispus achitarea inculpa¬tului ori procesul verbal de constatare a contravenției a fost anulat;
Art. 219 din H.G. nr. 1391/2006: (2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluției sau, după caz, a ordonanței procurorului prin care s a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătorești rămase definitive prin care s a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul verbal de constatare a contravenției a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranță prevăzute la art. 112 lit. c) C. pen., republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Curtea a constatat ca prin rechizitoriul Parchetului (…) nu s a dispus nicio măsură penală în privința reclamantei – persoana vătămată (…), iar soluția instanței penale în dosarul nr. (…)/2017 îl va viza doar pe inculpatul (…), fără a putea dispune in privința permisului de conducere reținut reclamantei.
Mai mult, instanța penală sesizată in dosarul sus menționat dispune periodic, pe o durată de 30 de zile, prelungirea dreptului de circulație și a dovezii înlocuitoare a permisului de conducere pentru persoana vătămată (…), reținând ca fiind aplicabile dispozițiile art. 111 alin. (6) raportat la art. 111 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002.
În concluzie, din interpretarea textelor legale aplicabile, instanța a constatat că, în speță, nu sunt îndeplinite cerințele legii pentru a fi reținut permisul de conducere al reclamantei până la finalizarea procesului penal, întrucât: soluția pronunțată îl va viza doar pe inculpat, iar în condițiile în care împotriva reclamantei nu a fost întocmit un proces verbal de contravenție, măsura administrativă nu se mai justifică, atâta timp cât nici procurorul care a întocmit rechizitoriul nu a pronunțat nicio soluție cu privire la reclamantă, cercetată doar în calitate de persoană vătămată.

(Curtea de Apel Oradea, Secția a II a civilă și de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 2819 din 22 iunie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs contencios administrativ. Obligație de a face. Restituire permis de conducere was last modified: decembrie 29th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.